Ce este Forţa de reacţie a NATO. Când a fost creată

Autor: Matei Ion
Data publicării:
NATO este pregătită de intervenție / Foto: US Navy
NATO este pregătită de intervenție / Foto: US Navy
Decizia de desfăşurare a forţei de reacție a NATO este "o decizie politică luată prin consens, de la caz la caz, de către toţi aliaţii" în cadrul Consiliului Nord-Atlantic.

Forţa de reacţie a NATO, din care unele părţi sunt desfăşurate ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, este un corp de 40.000 de soldaţi mobilizabili rapid, condus de o forţă de elită comandată în prezent de Franţa, relatează AFP sâmbătă, după ce secretarul general Jens Stoltenberg a anunţat în ajun recurgerea pentru prima dată la această forţă de reacţie rapidă în contextul apărării colective pentru a preveni o propagare a războiului din Ucraina pe teritoriul Alianţei în estul Europei.

Această forţă a fost creată în 2002 şi este operaţională din 2004, potrivit site-ului Alianţei. Este vorba de aripa armată a NATO, capabilă să desfăşoare o gamă largă de operaţiuni, fie că este vorba de operaţiuni umanitare, de evacuare, de gestionare a crizelor, de apărare sau de contraterorism.

Are un personal permanent de 40.000 de soldaţi, dintre care unii pot fi desfăşuraţi în două-trei zile. Cele 30 de ţări membre ale alianţei îşi rotesc unităţile pentru o perioadă de 12 luni. Aceste unităţi rămân în ţările lor de origine, dar pot fi desfăşurate ori de câte ori este necesar.

Acest "corp multinaţional de înaltă pregătire şi de înaltă tehnologie" include forţe terestre, aeriene şi maritime, dar şi "forţe pentru operaţiuni speciale" (misiuni de luptă, de recunoaştere şi de combatere a terorismului) şi o forţă de apărare CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară).

Decizia de desfăşurare a forţei este "o decizie politică luată prin consens, de la caz la caz, de către toţi aliaţii" în cadrul Consiliului Nord-Atlantic.

Jens Stoltenberg, anunţul serii: NATO activează Forţa de reacţie la nivel terestru, aerian şi maritim

Pe lângă exerciţii, forţa de reacţie a desfăşurat până în prezent misiuni de protecţie (Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, alegerile prezidenţiale din Afganistan din acelaşi an) şi a contribuit la operaţiunile de ajutorare după dezastre naturale (Katrina în SUA, cutremurul din Pakistan...).

Forţa a fost, de asemenea, activată în august 2021 pentru a evacua afganii care au lucrat cu NATO şi membrii familiilor lor după ce talibanii au preluat controlul ţării.

Din 2014, Forţa de reacţie a fost consolidată prin crearea unui vârf de lance de elită, "Very High Readiness Joint Task Force" (VJTF), care numără în prezent 20.000 de combatanţi (inclusiv o brigadă multinaţională terestră de aproximativ 5.000 de soldaţi şi componente aeriene, maritime şi de forţe pentru operaţiuni speciale).

VJTF este "exersată în mod regulat pentru a-şi testa capacitatea şi pentru a răspunde la orice criză emergentă", potrivit NATO. Aflaţi în ţara lor de origine, aceşti soldaţi sunt "disponibili în permanenţă şi pot fi desfăşuraţi în câteva zile pentru a apăra orice ţară din Alianţă".

Conducerea VJTF este asigurată prin rotaţie anuală între aliaţi: Franţa este la comandă pentru anul 2022, succedând Turciei şi înainte de Germania în 2023.

În acest an, brigada franco-germană de 3.500 de oameni, condusă de la Lille, formează "nucleul" forţei, la care contribuie şi alte ţări NATO, printre care Spania, Portugalia şi Polonia.

În prezent, Franţa are un total de 7.000 de militari în VJTF, din toate armele.

Comandamentul Forţelor Aliate Întrunite, cu sediul în Brunssum, Olanda, comandă în prezent întreaga Forţă de Răspuns a NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel