Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
De pildă Banca Națională a Cehiei a inițiat demersuri în vederea revocării licenței bancare a Sberbank CZ, acest lucru fiind în timp ce în Republica Moldova mai multe bănci refuză să mai accepte moneda rușilor.
În acest context am cerut opinia domnului Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Întrebat dacă se va interzice rubla și în România, Adrian Vasilescu a spus că: ”Deocamdată nu s-a pus problema ca să se interzică pe plan internațional rubla rusească. Nici o măsură din pachetul de sancțiuni nu se referă la ruble. Este o monedă care umblă, se vinde petrol, să cumpere petrol. Sunt unii care au nevoie de ruble, care vor să facă comerț cu Rusia, poate chiar firme americane, nemțești au adunat ruble pentru exporturile în Rusia ca să aibă de plătit importurile în ruble.
În contextul în care Moldova nu mai acceptă ruble, consilierul BNR a spus că: ”Asta este altceva. Asta este o măsură luată în Moldova, nu este o măsură internațională. Nu știu ce se va întâmpla în România, nu s-a luat o decizie pe această chestiune, nu s-a discutat pe acest subiect”.
Economistul a explicat că: ”Cert este că rubla descurajează prin ea însăși după ce s-a devalorizat într-o singură zi cu 30%. La noi când leul pierde doi bani este prilej de titluri în pagina întâi, care spun că leul a scăzut la cel mai jos nivel istoric”, a spus Adrian Vasilescu și a continuat spunând că: ”Băncile din Rusia au asigurat cu chiu cu vai ca bancomatele să funcționeze, cu populația care s-a dus cu disperate să scoată bani. E chiar panică la Moscova și în marile centre ale Rusiei. Oamenii s-au repezit la bancomate, au scos bani ca să-i schimbe în dolari”.
Întrebat dacă și România are probleme legate de rublă, consilierul BNR a spus că: ”România are probleme. Putem să spunem că are probleme în aceeași măsură în care au toate celelalte 26 de țări din Uniunea Europeană, pentru că și noi și ei importăm gaze din Rusia. Avem relații cu Rusia de import- export, de contracte. Despre importuri-exporturi sau despre contractele comerciale nu s-a spus nimic încă nimic că ar cădea. Sancțiunile privesc măsurile care repercutează exclusiv asupra, sau, în primul rând asupra Rusiei și cu efecte secundare asupra țărilor cu care Rusia face comerț”, a conchis analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Favoriți în sondaje,...
România, în fruntea producției...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...