Ce face România cu rubla. Adrian Vasilescu (BNR): În Rusia e panică
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat / Foto: Pixabay
Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat / Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Țări din Europa au început să ia măsuri împotriva rublei, independent de măsurile economice luate la nivel global față de Rusia.

De pildă Banca Națională a Cehiei a inițiat demersuri în vederea revocării licenței bancare a Sberbank CZ, acest lucru fiind în timp ce în Republica Moldova mai multe bănci refuză să mai accepte moneda rușilor.

În acest context am cerut opinia domnului Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Întrebat dacă se va interzice rubla și în România, Adrian Vasilescu a spus că: ”Deocamdată nu s-a pus problema ca să se interzică pe plan internațional rubla rusească. Nici o măsură din pachetul de sancțiuni nu se referă la ruble. Este o monedă care umblă, se vinde petrol, să cumpere petrol. Sunt unii care au nevoie de ruble, care vor să facă comerț cu Rusia, poate chiar firme americane,  nemțești au adunat ruble pentru exporturile în Rusia ca să aibă de plătit importurile în ruble.

În contextul în care Moldova nu mai acceptă ruble, consilierul BNR a spus că: ”Asta este altceva. Asta este o măsură luată în Moldova, nu este o măsură internațională. Nu știu ce se va întâmpla în România, nu s-a luat o decizie pe această chestiune, nu s-a discutat pe acest subiect”.

Citește și: Adrian Vasilescu (BNR): Sancţiunile impuse Rusiei, un PACHET TOTAL! Răspuns CATEGORIC despre efectele asupra României

Economistul a explicat că: ”Cert este că rubla descurajează prin ea însăși după ce s-a devalorizat într-o singură zi cu 30%. La noi când leul pierde doi bani este prilej de titluri în pagina întâi, care spun că leul a scăzut la cel mai jos nivel istoric”, a spus Adrian Vasilescu și a continuat spunând că: ”Băncile din Rusia au asigurat cu chiu cu vai ca bancomatele să funcționeze, cu populația care s-a dus cu disperate să scoată bani. E chiar panică la Moscova și în marile centre ale Rusiei. Oamenii s-au repezit la bancomate, au scos bani ca să-i schimbe în dolari”.

Întrebat dacă și România are probleme legate de rublă, consilierul BNR a spus că: ”România are probleme. Putem să spunem că are probleme în aceeași măsură în care au toate celelalte 26 de țări din Uniunea Europeană, pentru că și noi și ei importăm gaze din Rusia. Avem relații cu Rusia de import- export, de contracte. Despre importuri-exporturi sau despre contractele comerciale nu s-a spus nimic încă nimic că ar cădea. Sancțiunile privesc măsurile care repercutează exclusiv asupra, sau, în primul rând asupra Rusiei și cu efecte secundare asupra țărilor cu care Rusia face comerț”, a conchis analistul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel