Ce facem cu economiile? Sfatul specialiştilor. Adrian Mitroi (ASE), 10 recomandări ESENŢIALE
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Adrian Mitroi, profesor la ASE - Academia de Studii Economice, vine cu recomandări pentru români, în această perioadă tulbure, cu un război la graniţa ţării noastre. 

"În vremuri dificile cum sunt cele prin care trecem acum, cel mai important lucru pe care trebuie să te concentrezi este cel de bun simţ. Să protejezi puterea de cumpărare a averii tale şi protejarea se face în două feluri: nu cumperi şi nu vinzi în panică, după modelul pe care îl vezi la alţii; nu încerci să ieşi din zona ta de expertiză, pentru că dacă intri în altă zonă, posibilitatea să pierzi este semnificativă. 

În al doilea rând, să îţi administrezi foarte bine cheltuielile. Dacă nu poţi face mai mulţi bani, măcar începe prin a controla cheltuielile", a explicat, pentru cititorii DC Business, profesorul Adrian Mitroi.  

 

Zece sfaturi din partea profesorului Mitroi:

 

Ce ai putea sa faci cu banii tai in economia afectata de războiul cel fara rost?

1. plătește imediat facturile, impozitele (10%), ratele la banca;

2. după achitarea cheltuielilor obligatorii, chiar daca ramai cu puțin, ai măcar liniștea ca restul banilor poți sa ii economisești- atâția cat mai sunt. Cu cat esti mai sarac, cu atat mai mult trebuie sa pui deoparte pentru economii, investitii!

3. internet banking, card credit, SPV pt. taxe, impozite, titluri stat, amenzi

4. recomand cu tarie cardul de credit, evident cu mare grija la toate slăbiciunile inerente; in economie nici un prânz nu este pe gratis

5. obligatoriu de considerat titluri de stat. Cumpără titluri de stat fara grija, 4,55% (an), 5.0%5 (3) si 5,4%(5); cele in euro sunt mai pretențioase, dar sunt atrăgătoare la dobanda; scadenta o potrivesti exact cand pleaca copii la facultate sau incep o familie.

- ușor de cumpărat de la bănci, posta, trezorerie, mai ales online prin SPV; fara taxe pe dobanda încasată sau la scadenta;

-la bănci plătești 10% din dobanda afișată; suma investită se rambursează la scadență, după 1 și 3 ani pentru emisiunile în Lei și după 5 ani pentru emisiunea în Euro

- poți sa plătești in avans, daca ai cash, creditul; cele 2% care le primești la banca cu cel 7% pe care le plătești la credit, faci un profit neimpozabil de 5% pe suma rambursata.

-in plus, daca esti fara credit dar cu rating bun de credit/bun platinic poți oricând accesa credit nou/ieftin cat se poate, de exemplu pentru sejurul la oferta. A happy wife is a happy life.

6. investitii nefinanciare, daca nu ai alte idei, curaj; un display mai bun la calculatorul copilului, o pereche de ochelari, un curs de reparații casnice, orice te face sa te simit mai activ, măcar un pic mai bine poziționat in viitor si pentru o sursa alternativă de venit.

7. eficientizarea energetică a casei, a transportului

Nu ar trebui sa faci, daca poți:

8. achiziție ex. euro cash; pentru liniștea familiei, poți avea ceva cash, cheltuielile pentru câteva luni; neapărat împărțit la toți cei responsabili din casa

9. salariul pe contul curent

10. banii sa băltească pe contul current /card debit; ex; la o inflatie, pe euro, de 4,5% cu dobanda si comisioane de -1%, in 4 ani, un sfert din puterea de cumparare a economiilor tale ai vandut-o bancii, pe gratis. evident sunt doar cifre istorice si la fel se poate argumenta si pt. leu. Euro nu a fost moneda de refugiu investitional.

De economisit obligatoriu ce am economisit la facturile de gaz si curent. Oricum sunt mari, dar fara compensare cum ar fi aratat? Deci, tot ce am economisit la facturi in aceasta iarna, pe titluri de stat.

Nu mai sunt decat 7 luni pana la iarna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel