Ce înseamnă 100 de dolari barilul de petrol pentru economia lumii

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
De o bună perioadă de timp se tot vorbește despre iminentul salt al prețului la petrol care, potrivit analiștilor, ar putea atinge pragul psihologic de 100 de dolari/baril. În ce măsură aceste estimări sunt reale, rămâne de văzut. Dar, așa cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri, previziunile experților nu se adeveresc mereu. Totuși, presupunând că barilul va ajunge, cu adevărat la 100 de dolari, valoare neatinsă din 2014, ce consecințe vor exsita pentru economia lumii?

Cu siguranță vor apărea învinși și învingători. Țările exportatoare vor încasa profituri uriașe, care vor intra atât în conturile companiilor de resort, cât și în bugetele naționale. Țările consumatoare vor înregistra însă pierderi: inflația va crește, iar cererea va avea de suferit. Vestea bună este că, în opinia experților Bloomberg, efectul unui baril de 100 de dolar va fi mult mai blând decât evoluția similară a petrolului din 2011. Iar asta pentru că economiile au început să depindă mai puțin de energie, pe de o parte, și pentru că șocul va fi diminuat de revoluția de șist din Statele Unite, pe de altă parte.

Într-un final, multe depind de cauza scumpirii. În condițiile unei oferte restrânse, șocul reprezintă un factor negativ, dar ca urmare a unei cereri constante, el este doar dovada unei creșteri solide. Acum, funcționează ambii factori, motiv pentru care prețul petrolului marca Brent s-a majorat anul acesta cu 22%.

1. Consecințe pentru creșterea mondială.
Vor fi afectate veniturile familiale și cheltuielile de consum, dar nu în mod uniform. Europa este mai vulnerabilă, pentru că multe țări din regiiune sunt importatoare de țiței. China este cel mai mare importator de aur negru și, de aceea, inflația va exploda, pur și simplu.

Nu trebuie ignorați factorii sezonieri, pentru că în emisfera nordică se apropie sezonul rece. Pentru a-și proteja bugetul, populația ar putea recurge la alte surse de energie, precum biocarburanții sau gazele naturale - dar pentru asta este nevoie de timp. Indonezia a adoptat deja măsuri pentru a extinde ponderea biocarburanților și pentru a face economia mai puțin dependentă de importul de energie. Daunele provocate economiei lumii vor fi de lungă durată, dacă prețurile la petrol se vor menține la nivelul de 100 de dolari/baril.

2. Cum va face față economia mondială?
Analiștii Bloomberg au stabilit că petrolul de 100 de dolari va aduce creșterii globale mai multe necazuri decât avantaje. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2011, situația actuală din economia mondială marchează câteva diferențe substanțiale.

”Revoluția de șist, industrii mai puțin energofage și un nivel general de prețuri mai ridicat înseamnă că șocul va fi mai slab decât înainte”, arată un recent raport al economiștilor în frunte cu Jamie Murray. Potrivit acestora, ”pentru ca ritmul global să alunece pe pata de petrol, prețul barilului trebuie să fie mult mai mare”.

3. Cine va avea de câștigat?
Majoritatea marilor producători de petrol sunt țări de pe piețele în curs de dezvoltare. Conduce Arabia Saudită, unde, în 2016, producția de petrol a reprezentant 21% din Produsul Intern Brut, aproape dublu față de Rusia. Vor avea, de asemenea, de câștigat Nigeia și Columbia. Creșterea veniturile ar putea permite acestor țări să-și redreseze bugetele si să lichideze deficitele, stimulând, totodată, investițiile.

4. Cine pierde?
Printre perdanți se vor afla India, China, Taiwan, Turcia, Egipt și Ucraina. Cheltuielile tot mai mari pentru petrol vor lovi economiile acestor state, care vor deveni mult mai sensibile înainte de orice modificare a dobânzilor de referință în Statele Unite. În același timp, după cum recent avertiza Banca centrală a Norvegiei, cel mai mare producător de produse petroliere din Europa Occidentală va întâmpina probleme dacă industria va pierde cheltuielile de sub control.

5. Ce vor face Băncile centrale?
Dacă prețurile mai ridicate la petrol vor întări inflația, băncile centrale vor avea tot mai puține motive de a promova o politică monetară relaxată. Printre altele, Banca centrală a Indiei a avertizat deja în privința consecințelor, în contextul scumpirii celui mai important produs. În egală măsură, vor fi afectate politice monetare și de creditare din țări precum Thailanda, Indonezia, Filipine și Africa de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China

pixel