Declarația unică, modificări importante. ANAF a emis formularul inteligent
Agenția Națională de...
"Ordonanţele vor fi publicate în Monitorul Oficial. (...) Au existat puncte de vedere legate de avizul Consiliului Legislativ. În ceea ce ne priveşte, noi am solicitat avizul Consiliului Legislativ, am adoptat ordonanţele de urgenţă în deplină capacitate de exerciţiu şi le vom trimite spre Monitorul Oficial, spre a fi publicate", a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută sâmbătă, la Palatul Parlamentului.
Prim-ministrul desemnat a adăugat că avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ, vizând aspecte de tehnică legislativă. Totodată, a precizat că oricine poate să solicite exercitarea controlului de constituţionalitate prin Avocatul Poporului.
"Noi ne-am îndeplinit obligaţia de a cere avizul Consiliului Legislativ. Avizul este consultativ. Chiar şi observaţiile pe care, eventual, le poate emite Consiliul Legislativ, sunt observaţii de tehnică legislativă, care nu pot să intre pe fondul, pe conţinutul ordonanţelor de urgenţă. Din punct de vedere constituţional, noi trimitem la Monitorul Oficial ordonanţele de urgenţă şi aşteptăm publicarea lor. Iar dacă există entităţi care vor, se pot adresa Avocatului Poporului pentru a declanşa controlul de constituţionalitate", a spus Orban.
Liderul liberal a arătat şi că aceste ordonanţe vor intra în dezbatere parlamentară, unde li se vor putea aduce modificări.
Augustin Zegrean despre Ordonanțele de urgență emise de Guvernul Orban
"Dacă sunt formaţiuni politice care sunt nemulţumite de aceste ordonanţe de urgenţă, la dezbaterea în Parlamentul României pot să le modifice. În ceea ce ne priveşte pe noi, vă repet, am dat fiecare dintre aceste ordonanţe de urgenţă ştiind că există riscul ca să existe o majoritate parlamentară împotriva proiectului legii pe care ne-am angajat răspunderea, respectiv alegerea primarilor în două tururi, şi pentru a putea reglementa domenii extrem de importante şi situaţii care necesitau urgent o reglementare", spus el.
În acest sens, Orban a menţionat ordonanţele de urgenţă care vizează: crearea cadrului pentru achiziţionarea tuturor materialelor şi echipamentelor necesare pentru a preveni pătrunderea coronavirusului; subvenţionarea navetei elevilor; declanşarea programului de extindere a reţelelor de gaz în diverse localităţi; asigurarea sumelor necesare pentru finalizarea programelor care au fost întârziate din Programul Operaţional Sectorial pe Mediu; desfăşurarea recensământului agricol şi a recensământului populaţiei.
"Am emis ordonanţe de urgenţă numai în domenii absolut necesare, iar în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă în domeniul sănătăţii, mult contestata ordonanţă de urgenţă, vă readuc aminte ceea ce am spus în mai multe ocazii: nu noi am introdus coplata şi contribuţiile financiare suplimentare pentru spitalele private, ci guvernul PSD, prin Ordonanţa 27, care a fost emisă în 2019. În ordonanţa adoptată de Guvernul PNL noi am prorogat termenul de intrare în vigoare a acestei ordonanţe, respectiv coplata în spitalele private şi alte contribuţii financiare. Mai mult decât atât, am interzis inclusiv în spitalele publice orice formă suplimentară de cerere de bani care ar putea fi făcută de către un spital pentru pacienţii care beneficiază de programele de sănătate", a spus Orban
El a adăugat că deşi "unii au râs" de faptul că a fost adoptată OUG privind circulaţia trotinetelor electrice, aceasta era necesară pentru prevenirea accidentelor.
"Unii au râs de noi că am adoptat OUG care reglementează circulaţia publică a trotinetelor electrice. Îmi cer scuze. Atâta timp cât vezi că se petrec atâtea accidente, cât nu sunt impuse nişte reguli pentru utilizarea acestor mijloace de transport rapide, era necesară această reglementare", a spus prim-ministrul desemnat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională de...
Banca Naţională a României a...
Totuși, traiectoria acestei scăderi este mai ridicată...
Utilizatorii aplicației chineze...
Datoria publică a Italiei a...
JPMorgan Chase anunță profit anual record datorită...
În ciuda scăderii ratelor...
Dacă nici ei nu își permit ...
Fitch Ratings a revizuit în...
Germania a stabilit un record după numărul de aprobări...
Nu sunt excluse probleme pe linie de aprovizionare.
Concluzia unui studiu publicat miercuri.
Economia Germaniei s-a...
Marcel Ciolacu exclude...
Consiliul Concurenţei a...
Guvernul a eliminat scutirile...
Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...
Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
Comisia Europeană a demarat o...
Președintele Camerei de Comerț...