Ce s-a întâmplat cu PIB-ul Chinei în 2019
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Proiectul de BUGET pe 2021 este configurat pe un deficit de 7,16% din PIB
Proiectul de BUGET pe 2021 este configurat pe un deficit de 7,16% din PIB
Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat în 2019 un avans de doar 6%, până la 98.650 miliarde de yuani (15.100 miliarde de dolari), faţă de 6,1% cât s-a raportat iniţial, din cauza unei contribuţii mai mici a sectorului manufacturier decât s-a anunţat iniţial, a anunţat miercuri Biroul Naţional de Statistică, transmite Bloomberg.

Conform noilor date, în 2019 PIB-ul Chinei a fost cu aproximativ 435 miliarde de yuani (67 miliarde de dolari) mai mic decât estimarea iniţială. Este vorba de o cifră echivalentă cu întregul PIB al Ghanei de anul trecut, potrivit datelor Băncii Mondiale.

WhatsApp NU va mai FUNCȚIONA pe milioane de telefoane în 2021

Biroul Naţional de Statistică a precizat că principalul motiv pentru această revizuire are legătură sectorul manufacturier, care a avut o contribuţie mai mică cu 503,8 miliarde de yuani faţă de estimările iniţiale la creşterea economică, urmat de sectoarele financiar, transporturi şi construcţii.

"Aceasta sugerează că impactul războiului comercial dintre SUA şi China asupra activităţii manufacturiere din China a fost subestimat", a declarat Yue Su, economist şef la The Economist Intelligence Unit.

Autorităţile chineze fac în mod frecvent mici revizuiri asupra datelor privind PIB-ul, după colectarea unor date suplimentare de la companii. În luna ianuarie a acestui an Beijing-ul a revizuit, în sus, cifrele privind ritmurile de creştere înregistrate între 2014 şi 2018.

Pentru 2020, Beijingul nu a publicat o ţintă de creştere economică, o premieră în ultimele trei decenii, în condiţiile în care se confrunta cu impactul pandemiei de coronavirus. Între timp autorităţile chineze au reuşit să controleze răspândirea virusului iar activitatea economică a revenit în mare parte la normal. În consecinţă, China este singura mare economie care ar urma să înregistreze o creştere în acest an, chiar dacă va fi vorba de o creştere mai modestă, de aproximativ 2% potrivit estimărilor economiştilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel