Ce se întâmplă, anul acesta, cu dobânzile. Adrian Negrescu, veşti bune pentru cei care au rate
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Credit ipotecar
Credit ipotecar
EXCLUSIV
În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews și DCBusiness, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre impasul prin care trec românii cu credite la bancă.

Abordând subiectul inflației, acesta a dat vești bune pentru cei care așteaptă deja de ani buni scăderea ratei dobânzii, urmând ca aceasta să vină în a doua parte a anului în curs.

”Eu sunt optimist din această perspectivă pentru că inflația chiar și cu acest puseu pe care îl vom simți în aceste două luni, ca urmare a creșterii taxelor, se va tempera, măcar din punctul de vedere al efectelor de bază, în a doua parte a anului. Astfel încât Banca Națională va fi nevoită să reducă dobânda cheie de la 7%, cât este în momentul de față.

Acela ar fi semnalul ieftinirii creditelor și vedem un semnal în această perspectivă și în domeniul bancar, băncile au redus deja dobânzile la depozite în momentul de față, cu 1-2 puncte procentuale și ulterior ar trebui măcar, împinse de la spate de Banca Națională să reducă și la credite pentru că altfel ar avea câștiguri mai mari din diferențialul de dobândă, așa că eu cred că din a doua parte a anului ratele românilor se vor reduce treptat din punct de vedere al costurilor cu dobânzile”, consideră analistul economic Adrian Negrescu.

Această constantă presiune se răsfrânge și asupra mediului privat, motiv pentru care, o scădere a dobânzii cheie este imperioasă pentru stabilitatea companiilor.

”Având o dobândă dublă față de acum patru ani de zile, trebuie, la un moment dat, să rupem acest lanț de creștere de dobândă și să ne întoarcem la acele dobânzi, sperăm măcar la un 4%, nu 8% cât este în momentul de față, ca să putem să finanțăm economia pentru că aceasta riscă să intre într-o recesiune de lungă durată dacă nu vom relaxa condițiile de creditare și nu vom ieftini dobânzile în așa fel încât oamenii să se împrumute, să facă consum iar firmele să aibă acces la liniile de finanțare care să le permită să reia investițiile în economie și crearea de locuri de muncă”, a mai completat analistul economic Adrian Negrescu.

Urmăriți mai multe în interviul de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel