Ce se întâmplă cu banii? Adrian Vasilescu (BNR): ”A venit războiul și a schimbat datele”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
De ce crește inflația
De ce crește inflația
Banca Națională a României a decis să furnizeze lichiditate sistemului bancar prin cumpărarea de obligațiuni, având în vedere tensiunile existente în piață. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a oferit explicații.

Oficialul BNR a spus că, înainte de toate, trebuie văzut tabloul în ansamblul său, contextul în care ne aflăm pentru a înțelege cum stăm și ce trebuie să facem. ”Sigur, este un eveniment geopolitic deosebit de grav, într-un context global marcat de incertitudini, de vulnerabilități, de riscuri majore”, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, referindu-se la conflictul armat din Ucraina. 

Aș începe cu cursul de schimb

Reprezentantul BNR a ținut să sublinieze, totodată, că acest lucru ”se întâmplă în toată lumea, iar România este parte din acest tablou. Războiul este, din păcate pentru Ucraina, în granițele Ucrainei. Iar la noi aici nu poate fi vorba decât despre un război rece. Un război rece pe fundalul unui război fierbinte. 

Dar trebuie să ne uităm la indicatorii pe care trebuie să îi luăm în seamnă și aș începe cu cursul de schimb. În jurul nostru, el a scăzut, în Ungaria, în Polonia, în Cehia, au fost deprecieri, nu foarte importante, dar au fost deprecieri. La noi este stabilitate deplină pe piața valutară. Cursul este de 4,94 și așa stă de la 1 martie. Nu s-a înregistrat nici o mișcare”, a subliniat analistul. 

Înseamnă a produse o mare exagerare

În același timp, se vorbește foarte mult despre agitația de la casele de schimb și din bănci, în contextul în care, în unele bănci au fost introduse plafoane pentru retragerea de numerar în euro. ”Da, dar nu este panică”, a comentat consilierul guvernatorului BNR. A vorbi despre panică într-un astfel de moment, a arătat el, ”înseamnă a produce o mare exagerare. Este agitație. Sigur, oamenii sunt îngrijorați. Și este normal să fie îngrijorați. Au văzut ce se întâmplă la graniță, au văzut cum au venit ucrainenii, cum au fugit așa cum au apucat. 

Roborul urmărește rata inflației 

Ce trebuie să înțelegem este că agitație este pe multe planuri, de la cei care au credite și care văd, spre exemplu, că se scumpește Roborul. Sigur că Roborul era ieri la 4,31 și azi este deja la 4,34. Și oamenii se întreabă ce se întâmplă, unde vom ajunge. Roborul urmărește rata inflației. Războiul a găsit inflația aici și nu face altceva decât să o mai agite. Banca Națională a făcut, în cel mai raport al inflației a făcut o prognoză până în 2023 și a dat o explicație. Și a spus că aceste calcule s-au făcut în baza datelor de care dispunem în prezent. Asta înseamnă că erau indicii că datele s-ar putea schimba. A venit războiul și a schimbat datele. Sigur, nu va mai fi aceeași prognoză”, a precizat Adrian Vasilescu la Antena3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel