Ce se întâmplă cu pensiile private obligatorii. Anunţul ASF

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Autoritatea de Supraveghere Financiară vine cu informaţii despre situaţia fondurilor de pensii privat obligatorii. 

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi în ianuarie. Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. 

 

Citeşte şi: Facturi mai mari decât pensia. Mohammad Murad, revoltat: Dacă UE ne dictează ce să facem, de ce nu studiază şi acest lucru?

 

Omul de afaceri Mohammad Murad subliniază faptul că Uniunea Europeană, înainte de a impune statelor membre reguli cum este cea de liberalizare a preţurilor la energie, ar trebui să vadă şi care este nivelul de trai al oamenilor, respectiv salariile şi pensiile. 

"Eu nu înţeleg un lucru. Oriunde mergem să cerem orice ni se spune ‚conform Uniunii Europene sau legilor europene’. Păi dacă pe de o parte ni se spune că totul vine de acolo, că ne dictează UE  - o dovadă în acest sens este liberalizarea preţurilor la energie – gaze şi curent electric – de ce nu au venit să studieze faptul că un pensionar din România, astăzi, are pensia mai mică decât facturile pe care le are de plătit la un apartament de 2-3 camere. Păi de ce? Dacă ni se spune că noi nu facem corect politica şi vin de afară şi ne impun anumite reguli...", a atras atenţia omul de afaceri Mohammad Murad, la DC News, în cadrul emisiunii "De Ce Nu în România?".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
București interbelic
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă

pixel