Ce se întâmplă cu factura stornată când schimbi furnizorul

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rezolvarea este una simplă dar pe care nu toată lumea o cunoaște / Foto: Arhiva
Rezolvarea este una simplă dar pe care nu toată lumea o cunoaște / Foto: Arhiva
EXCLUSIV
După explozia prețurilor la energie electrică și gaze, românii caută febril cele mai convenabile oferte de pe piață, pentru a evita plata unor sume mult peste posibilitățile bugetelor lor.

În toată agitația, apar și situații neobișnuite care sunt destul de dificil de clarificat în situația în care în tot zgomotul informațiilor, informațiile cu adevărat necesare se pierd undeva pe drum.

Una dintre situațiile mai puțin obișnuite este aceea în care clientul unui furnizor de energie electrică se mută la un alt furnizor dar între timp primește facturile stornate de la vechiul furnizor, facturi care au fost deja achitate.

Se pune întrebarea ce se intâmplă cu banii deja dați.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege a explica pentru DCBusiness ce se întâmplă într-o asemenea situație. Acesta precizează că: ”Conform regulamentului de schimbare a furnizorului, în maximum 42 de zile de la data schimbarii furnizorului, furnizorul vechi trebuie să trimită o factura de decont cu toate regularizările, inclusiv sumele de returnat”.

Indexul echipamentului de măsurare este transmis de către operatorul de rețea la furnizorul actual şi furnizorul nou, în termen de maximum 8 zile lucrătoare; acest index stă la baza regularizării obligaţiilor de plată după data schimbării efective a furnizorului.

Regularizarea obligaţiilor de plată după schimbarea efectivă a furnizorului

Regulamentul ANRE spune că pe baza datelor de consum determinate 

a) Furnizorul actual emite factura cu decontul final de lichidare şi o transmite clientului final în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului;

Citește și: Reducerea prețului la gaze. Chisăliță: Românii au fost mințiți

b) Furnizorul nou determină cantitatea de energie electrică/gaze naturale consumată pe care o va factura clientului final de la data schimbării efective a furnizorului, în conformitate cu prevederile contractului de furnizare încheiat cu acesta;

c) Operatorul de rețea emite factura de regularizare pentru serviciul prestat pentru furnizorul actual până la data schimbării efective a furnizorului în cazul schimbării partenerului contractual;

d) Operatorul de rețea determină cantitatea de energie electrică/gaze naturale vehiculată pe care o va folosi la emiterea primei facturi pentru serviciul prestat noului partener contractual în baza contractului de reţea/acces la sistem.

În situaţia în care factura de regularizare conţine un sold pozitiv, clientul final are obligaţia să achite contravaloarea acesteia până la termenul scadent.

În situaţia în care factura de regularizare conţine un sold negativ, furnizorul are obligaţia să returneze clientului final suma datorată, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel