Ce se va întâmpla cu CHIRIILE. Analiză

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu care analizează evoluția pieței
Un studiu care analizează evoluția pieței
Nivelul chiriilor ar putea creşte în următorii ani, cei mai importanţi doi factori fiind rata supraaglomerării şi creşterea preţurilor imobilelor tranzacţionate, susține o analiză publicată marţi de o companie de consultanţă imobiliară.

România are cea mai mare rată de supra-aglomerare din UE, iar creşterea preţurilor locuinţelor şi a costurilor de construcţie va limita posibilitatea deţinerii unei locuinţe mai mari şi va determina o creșterea prețurilor pieţei închirierilor, susțin autorii analizei.

Volumul mic al apartamentelor închiriate (aproximativ 20% din stocul total în oraşe mari precum Bucureşti şi Cluj-Napoca) are o motivaţie culturală, dar mai ales una economică, întrucât creditele impotecare au fost multă vreme mai accesibile decât chiriile.

Îm Bucureşti, rata lunară la un credit ipotecar este, în medie, cu 12% mai mică decât chiria lunară, în timp ce chiriile din Praga sunt cu peste 40% mai mici decât rata lunară, precizează documentul. Trebuie menționat faptul că prețul de vânzare al apartamentelor din capitala cehă sunt mai mari de peste două ori și jumătate decât cele din București.

Citește și: Vaccin COVID. Compania BioNTech, anunț EXTRAORDINAR

Scăderea pe termen lung a supraaglomerării va aduce un decalaj la nivel de ofertă, fiiind nevoie de mai multe locuinţe, iar  proprietăţile disponibile pentru închiriere vor constitui o parte semnificativă a acestei oferte.

Pe de altă parte, creşterea continuă a preţurilor de vânzare este un alt motor pentru piaţa închirierilor de locuinţe, mai ales că băncile centrale au luat unele măsuri pentru a limita creşterea creditelor ipotecare în ultimii ani în Europa Centrală şi de Est, notează firma de consultanță.

România a rămas în urmă în Europa Centrală şi de Est, cu puţin peste 1.000 de unităţi construite, în construcţie sau planificate, dar se aşteaptă la o creștere a chiriilor în următorii ani, indusă în special de costurile mai ridicate de construcţie. De asemenea o scădere a accesibilităţii pentru creditele ipotecare ar putea spori interesul pentru proprietăţile de închiriat din România, estimează compania de consultanţă, relatează Agerpres.

Potrivit datelor Eurostat, costul pentru construirea de noi locuinţe în UE a crescut cu 15% în perioada 2010-2019. În regiune, cele mai mari creşteri au fost observate în Ungaria (+47%) şi în România (+46%). 

Datele Eurostat referitoare la preţurile locuinţelor între 2011 şi 2020 arată o creştere de 25% în UE, România întrgistrând o creștere a prețurilor de 23%.

În Bucureşti, preţul mediu de vânzare este de aproximativ 1.800 de euro pe metru pătrat în clădirile noi de apartamente. Spre comparaţie, în Budapesta şi Varşovia preţul mediu este de aproximativ 2.600 de euro pe metru pătrat, în timp ce Praga are cel mai scump sector rezidenţial din regiune, cu un nivel de 4.700 de euro pe metru pătrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel