Ce sume URIAŞE are Rusia în băncile din Elveţia

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ce sume URIAŞE are Rusia în băncile din Elveţia
Ce sume URIAŞE are Rusia în băncile din Elveţia
Băncile elveţiene au în conturile lor active ruseşti în valoare de până la 213 de miliarde de dolari, a estimat joi Asociaţia bancherilor elveţieni, în contextul în care sancţiunile internaţionale impuse Rusiei au oferit o rară ocazie pentru o privire în interiorul seifurilor elveţiene, transmite Reuters.

Asociaţia bancherilor elveţieni (SBA) estimează că băncile din ţara cantoanelor deţin între 150 şi 200 de miliarde de franci (213 miliarde de dolari) din banii clienţilor ruşi în conturi offshore.

Suma arată că afacerile pe care le au ruşii bogaţi cu băncile din Elveţia, cel mai mare centru mondial pentru avuţie offshore, sunt mult mai mari decât expunerea contabilă pe care unele firme financiare elveţiene au început să o detalieze.

Dezvăluirile făcute de SBA sunt o raritate în Elveţia, ţară care de mai multe ori în trecut a refuzat solicitări de dezvăluiri de informaţii, şi vine după ce Uniunea Europeană a decis să sancţioneze banii ruseşti după invadarea Ucrainei.

Există o dezbatere publică în creştere cu privire la rolul Elveţiei în această afacere, astfel că Mattea Meyer, co-preşedintele partidului social democrat a cerut autorităţilor elveţiene să restricţioneze orice fonduri care aparţin ruşilor cu legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin şi guvernul său. "O parte din aceşti bani aparţin oligarhilor loiali Kremlinului. Banii şi activităţile lor ajută la finanţarea războiului", a spus Mattea Meyer, adăugând că Elveţia "trebuie să facă tot ce este posibil pentru a închide robinetul cu bani".

Estimările avansate de SBA depăşesc cu mult primele indicii cu privire la expunerea de credit pe Rusia şi arată magnitudinea sarcinii de a impune sancţiuni, de exemplu de îngheţare a banilor.

Războiul din Ucraina a crescut cererea de arme de ultimă generaţie: Ţările europene, interesate de drone şi rachete americane

În pofida sumei impresionante la care se ridică fondurile ruseşti, SBA a subliniat că asta este doar o mică parte din activele totale deţinute în Elveţia, care de mai multe generaţii este considerată de bogaţii lumii drept un loc sigur pentru banii lor.

"Activele deţinute de clienţi ruşi au o pondere de o singură cifră în totalul activelor transfrontaliere depozitate la băncile elveţiene", a precizat SBA, referindu-se la banii păstraţi pentru clienţii care au domiciliul peste hotare.

Pe măsură ce guvernele occidentale au introdus o listă din ce în ce mai mare de sancţiuni, ca răspuns la invadarea Ucrainei, băncile văd cum afacerile lor cu clienţii ruşi sunt analizate cu mult mai mult atenţie decât împrumuturile pe care le-au acordat sau afacerile pe care le-au făcut la subsidiarele lor ruseşti şi care ar putea să le provoace pierderi în bilanţurile contabile.

Analiştii susţin că expunerea directă a băncilor elveţiene pe clienţii ruşi pare gestionabilă, având în vedere informaţiile date publicităţii. De exemplu, primele două mari bănci elveţiene au anunţat că au o expunere limitată pe Rusia, liderul UBS dezvăluind că are o expunere directă de 634 milioane de dolari iar numărul doi Credit Suisse are o expunere de 848 milioane de franci. Comparativ, directorul general de la Credit Suisse, Thomas Gottstein a spus joi că aproximativ 4% din activele totale pe care Credit Suisse le gestionează în numele clienţilor săi bogaţi aparţin unor ruşi, echivalentul unor sume de zeci de miliarde de dolari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel