Cea mai gravă epidemie de gripă aviară în Europa și în lume. Vor exploda prețurile la carne de pasăre, ouă și multe altele
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Lumea se confruntă acum și cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară
Lumea se confruntă acum și cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară
50 de milioane de păsări au fost sacrificate din fermele infectate în ultimul an.

Europa se confruntă de mai bine de un an cu "cea mai devastatoare" epidemie de gripă aviară înregistrată vreodată pe teritoriul său, au anunțat marți autoritățile sanitare, aproximativ 50 de milioane de păsări de curte sacrificate în fermele infectate cu virusul, scrie Le Figaro.

Între octombrie 2021 și septembrie 2022, 37 de țări europene au fost afectate de gripa aviară, cu aproape 2.500 de focare detectate în ferme de pe continent, potrivit unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al laboratorului de referință al Uniunii Europene.

Veterinarii din Cehia au demarat la începutul lunii decembrie operaţiunile de eutanasiere a peste 15.000 de raţe la o fermă din sudul ţării, unde a fost descoperit un focar de gripă aviară H5N1, a anunţat luni agenţia de presă CTK, preluată de Reuters.

Virusul H5N1 a fost identificată la o fermă din oraşul Frahelz, la 139 de kilometri de capitala Praga, unde anterior erau 22.000 de raţe, dar aproximativ 7.000 de raţe au decedat săptămâna trecută din cauza gripei aviare, a precizat CTK.

"Aceasta demonstrează cât de agresiv este virusul şi cât de rapid se răspândeşte boala", a declarat responsabilul regional al Autorităţii sanitar veterinare din Cehia, Frantisek Kouba.

Epidemie de gripă aviară la nivel istoric și pe plan mondial

Epidemia de gripă aviară care face ravagii în efectivele de păsări de curte la nivel mondial este acum cea mai gravă de la începutul înregistrărilor, determinând o creștere bruscă a prețului ouălor, amenințând puii crescuți în aer liber și riscând să aibă un impact pe termen lung asupra sănătății animalelor, scrie Bloomberg.

Sezonul de gripă aviară începe în mod tradițional în fiecare octombrie, când păsările migratoare elimină excremente sau salivă infectate în timp ce părăsesc zonele reci din emisfera nordică. Dar anul acesta cazurile s-au răspândit rapid în lunile mai calde, ceea ce dus la imolnăviri mai multe și determinând sacrificări în masă.

Pierderile de păsări de curte din octombrie au depășit cu aproape 70% ritmul de anul trecut, ajungând la 16,1 milioane de păsări până la 1 decembrie, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. Înainte de această dată, peste 138 de milioane de păsări au fost pierdute în cele 12 luni până în septembrie, mai mult decât în ultimii cinci ani la un loc, potrivit WOAH.

În SUA, Marea Britanie și în alte părți, acest lucru a dus la îngrijorări cu privire la specialitățile de sezon, cum ar fi curcanul e Ziua Recunoștinței și de Crăciun. Dar păsările de curte sunt un pilon al dietei la nivel mondial, iar sacrificările reduc aprovizionarea cu produse, de la ouă la foie gras, exacerbând inflația prețurilor la produse alimentare care a afectat bugetele consumatorilor în acest an. Având în vedere că vaccinurile ar putea dura ani de zile, fermierii trag un semnal de alarmă.

"Este mult, mult mai rău decât a fost vreodată și cred că a luat pe toată lumea prin surprindere", a declarat Mark Gorton, directorul general al Traditional Norfolk Poultry din estul Angliei, care a pierdut 15% din efectivele sale din septembrie. "Aceasta nu este doar o problemă a Regatului Unit, ci la nivel mondial. Trebuie să o rezolvăm". 

Aproximativ 35 de miliarde de păsări sunt stocate în fermele din întreaga lume pentru a satisface cererea de pui la prețuri accesibile, care s-a dublat din 1999. Criza costului vieții din acest an a stimulat și mai mult vânzările, consumatorii renunțând la carnea de vită și porc pentru opțiuni mai ieftine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel