Cea mai mare bancă europeană a înregistrat o creștere de 80% a profitului brut, în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Euro
Euro
Cea mai mare bancă din Europa, HSBC, a înregistrat un salt de aproape 80% a profitului brut (EBT), care a crescut la 30,3 miliarde de dolari în 2023.

Această creștere a fost alimentată de ratele ridicate ale dobânzilor cheie efectuate de băncile centrale, informează BBC.

Majorarea dobânzilor cheie din ultimele 18 luni pentru a contribui la limitarea creșterii prețurilor dar a propulsat și câștigurile rivalului HSBC, NatWest care a dezvăluit săptămâna trecută cel mai mare profit anual de la criza financiară din 2007.

Totuși, o încetinire a economiei chineze a făcut ca profitul HSBC să nu fie atât de mare pe cât se aștepta, în contextul în care HSBC își realizează majoritatea profiturilor în Asia, în special în China și Hong Kong.

Profitul brut al HSBC pentru 2022 a fost de 17,1 miliarde de dolari, iar analiștii se așteptau ca acesta să urce la 34,1 miliarde de dolari în 2023.

Directorul general al băncii, Noel Quinn, a declarat că: "Performanța record a profitului nostru în 2023 ne-a permis să ne recompensăm acționarii cu cel mai mare dividend pe un an întreg din 2008 încoace".

"Au avut o creștere destul de considerabilă a ceea ce noi numim marja netă a dobânzii, care reprezintă diferența dintre suma pe care au cerut-o împrumutaților și suma pe care o plătesc deponenților", a declarat pentru BBC analistul bancar Frances Coppola.

"Acesta a fost într-adevăr principalul motor al creșterii atât a veniturilor, cât și a profiturilor", a adăugat ea, completând că "trebuie să observăm că mediul cu rate ridicate ale dobânzilor se apropie de sfârșit".

Creditorul cu sediul la Londra a recompensat investitorii cu o nouă răscumpărare de acțiuni în valoare de 2 miliarde de dolari.

De asemenea, investitorii au urmărit îndeaproape expunerea HSBC la sectorul imobiliar din China, care a fost cuprins de criză începând din 2020.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, se confruntă cu o scădere a prețurilor, cunoscută sub numele de deflație, care tinde să descurajeze consumatorii să cheltuiască, deoarece aceștia se așteaptă ca articolele să fie mai ieftine în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel