Cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, contaminată cu salmonella
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Fabrica Barry Callebaut a fost contaminată cu salmonela
Fabrica Barry Callebaut a fost contaminată cu salmonela
Producătorul elvețian de ciocolată și cacao Barry Callebaut a oprit producția la fabrica sa din Wieze, la nord de Bruxelles.

Fabrica, cea mai din lume, este închisă și va rămâne așa până la noi ordine.

Printre clienții Barry Callebaut se numără giganți din industria alimentară precum Nestlé (inclusiv Smarties, Kitkat, Nesquik), Unilever (inclusiv Magnum, Ben & Jerrys), Mondelez (inclusiv Milka, Oreo) și Hershey (batoanele Hershey). Dar sunt aprovizionate și brutării și restaurante.

Operatorul fabricii Barry Callebaut presupune că puținele cantități care au fost livrate începând de luni nu au fost încă procesate și vândute clienților, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Frank Keidel. Cu toate acestea, investigațiile sunt încă în curs de desfășurare.

Uzina din Wieze aprovizionează, de asemenea, clienții germani. Compania nu a precizat dacă o parte din masa de ciocolată contaminată a fost livrată în Germania. Fabrica va fi curățată și dezinfectată. Acest lucru ar trebui să dureze câteva zile, a declarat Keidel.

Agentul patogen a fost descoperit luni

Barry Callebaut a declarat că agentul patogen salmonella a fost descoperit luni. Autoritatea alimentară belgiană a fost informată despre această problemă iar clienții au fost rugați să rețină deocamdată produsele livrate.

Potrivit grupului, lecitina, un aditiv utilizat în producția de ciocolată, a fost identificată ca sursă a contaminării

Infecția cu Salmonella este adesea asociată cu simptome precum diaree, dureri abdominale și vărsături. Simptomele dispar, de obicei, după câteva zile. Dar boala poate fi periculoasă pentru copii, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

În aprilie, grupul italian de dulciuri Ferrero și-a închis temporar fabrica din Arlon, Belgia , din cauza contaminării tot cu salmonella.

324 de cazuri de infectări cu salmonella au fost asociate cu cazul Ferrero - majoritatea celor infectați fiind copii cu vârsta sub zece ani. 

Ca urmare, anchetatorii au percheziționat mai multe locații ale grupului. Compania riscă să fie acuszată de vătămare corporală din neglijență și omisiunea de a oferi asistență din cauza unui avertisment tardiv adresat consumatorilor și a unei retrageri tardive a produsului.

Citește și: Ferrero oprește producția la fabrica din Belgia, din cauza temerilor privind o epidemie de salmonella

Agenţia Federală pentru Siguranţă Alimentară (Afsca) din Belgia a ordonat producătorului italian de dulciuri Ferrero să oprească deocamdată producţia la fabrica din Arlon (Belgia) şi să recheme toate produsele fabricate la această unitate, din cauza temerilor privind o epidemie de salmonella, transmite DPA.

"Agenţia a retras vineri autorizaţia fabricii Ferrero din Arlon. Întreaga gamă de produse Kinder de la această unitate este retrasă de la comercializare, indiferent de data la care au fost produse", au informat autorităţile belgiene, care acuză Ferrero că nu a prezentat suficiente informaţii în timpul investigaţiei.

Sunt vizate produsele Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi şi Schoko-Bons produse în Arlon.

Şi distribuitorilor li s-a cerut retragerea produselor din magazine.

Fabrica din Arlon nu va fi redeschisă până când nu vor fi îndeplinite toate cerinţele privind securitatea alimentară, a precizat Afsca.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) anunţase miercuri că împreună cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) investighează zeci de cazuri de infecţie cu salmonella care au legătură cu consumul de produse de ciocolată în cel puţin nouă state europene.

Luni, Ferrero a retras de la comercializare ouăle de ciocolată Kinder Surprise în Marea Britanie şi Irlanda, precizând că este vorba de o măsură preventivă, iar de marţi nu au mai fost comercializate o serie de produse Kinder fabricate la Arlon şi care erau vândute în Franţa, Belgia, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Germania şi Suedia. Ulterior, retrageri de produse de la raft au fost lansate în mai multe ţări, inclusiv din Statele Unite şi Australia. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel