Ceasul ultimului împărat al Chinei este scos la licitație. Prețul ar putea bate toate recordurile
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
 Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune
Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune
Aisin-Gioro Puyi, ultimul împărat al Chinei, a lăsat moștenire ceasul și alte comori traducătorului său rus, care l-a însoțit în timpul detenției sale în Siberia unde a fost trims de sovietici. Acesta va fi scos la licitație de Phillips în asociere cu Bacs & Russo.

Un ceas Patek Philippe deținut de ultimul împărat al dinastiei Qing din China și purtat în timpul celor cinci ani de captivitate în Siberia va fi scos la licitație în cursul acestui an. Pe baza unor vânzări similare din trecut, ar putea foarte ușor să fie adjudecat la un preț de șapte cifre.

Aisin-Gioro Puyi, încoronat în 1908, când nu avea nici 3 ani, a fost nevoit să abdice în 1912, în timpul Revoluției chineze. I s-a permis să își păstreze titlul și a continuat să trăiască fastuos în palat până în 1924, când a fost forțat să plece în timpul unei lovituri de stat. Nu se știe precis când sau cum a obținut Puyi ceasul, care a fost finalizat de Patek Philippe în 1937, dar cu certitudine a fost cândva în perioada în care a fost împărat marionetă al Japoniei în statul Manciuria, între 1934 și 1945. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, sovieticii l-au luat prizonier în timp ce încerca să fugă din Manciuria și l-au ținut în captivitate timp de cinci ani. După abdicare, a reușit să își păstreze ceasul pe tot parcursul vieții sale tumultoase, chiar și în timp ce era încarcerat.

Pentru ca lucrurile să fie și mai interesante, licitatorul care se află în spatele vânzării, Aurel Bacs, de la Phillips în asociație cu Bacs & Russo, notează că, chiar și fără toată această istorie regală, ceasul de mână este incredibil de rar și căutat. Modelul, cunoscut sub numele de Reference 96 Quantieme Lune, are fază lunară și calendar cu trei date: Două ferestre arată ziua săptămânii și luna, iar o lungă acută centrală indică data.

Raritarea modelului este dată de complicații

Astăzi, ne așteptăm la astfel de "complicații", care sunt caracteristici mecanice de afișare dincolo de cronometrarea standard. Dar, potrivit lui Bacs, în anii 1930, când Patek Philippe a realizat Ref 96, micșorarea componentelor pentru a încadra complicațiile în carcasele subțiri ale ceasurilor era o noutate pe care numai artizanii pricepuți o puteau realiza.

Primele ceasuri de mână cu orice fel de complicații au debutat în anii 1920 însă Marea Depresie a lovit la scurt timp după aceea, afectând profund piața ceasurilor și cererea de noutăți scumpe. 

Dar, după ce piața și-a revenit, ceasornicarii au revenit la provocarea de a adăuga complicații. Când Patek Philippe a creat opt modele de Ref 96, spune Bacs, acestea ar fi fost unele dintre cele mai scumpe ceasuri - dacă nu cele mai scumpe - pe care brandul l-a făcut la acea vreme. 
Modelul are o carcasă din platină și un mecanism de bază creată de Victorin Piguet, o companie de orologerie care a creat mecanisme pentru Patek Philippe. Patek Philippe a îmbunătățit ulterior acest mecanism, terminând ceasul în 1937. 

Dintre cele opt modele ale Ref 96, există doar trei cu acest cadran argintiu special și indicatoare de ore emailate.

Patek Philippe a cumpărat unul dintre cele trei ceasuri pentru aproximativ 2 milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby's în 2003, pentru a-l expune în muzeul său din Geneva. Pe atunci, prețul era uimitor. Piața colecționarilor a evoluat atât de mult în 20 de ani încât este și mai dificil de spus cât valorează astăzi un Reference 96, sunt de părere experții.

Aisin-Gioro Puyi

O prietenie care a trecut testul timpului

În timpul celor cinci ani în care a fost prizonier sovietic, Puyi a legat o prietenie strânsă cu traducătorul său rus, Georgi Permiakov. Unul dintre efectele sale personale, un evantai de hârtie roșie, va fi, de asemenea, vândut în cadrul licitației. Acesta este inscripționat cu un poem scris de Puyi și dedicat prietenului său, care vorbește despre prietenia lor neobișnuită în cele mai dificile circumstanțe.

Puyi a fost în cele din urmă repatriat în Republica Chineză în 1950, unde credea că va fi executat. Potrivit unei relatări directe a nepotului împăratului, Puyi i-a dăruit lui Permiakov ceasul Patek Philippe și alte câteva obiecte personale, inclusiv ediția sa din Analectele lui Confucius, un caiet plin de meditații ale împăratului și evantaiul. Puyi a ajuns într-o închisoare chineză de reeducare unde a fost încarcerat timp de un deceniu înainte de a fi eliberat pentru a-și trăi restul vieții ca simplu cetățean.

Aceste efecte personale au rămas la Permiakov și la familia sa până în urmă cu câțiva ani, când au fost vândute unui colecționar european anonim care le aduce acum la licitație. Echipa de evaluatori a avut nevoie de trei ani pentru a cerceta ceasul și istoria sa, pentru a-i afla povestea, pentru a-i asigura autenticitatea și pentru a-i găsi numărul de serie și data vânzării în arhivele Patek Philippe.

Aurel Bacs recunoaște că este o problemă cu modul în care să stabilească prețul ceasului. Cel mai scump ceas vândut vreodată la licitație a fost un Patek Philippe "Grandmaster Chime", super-complicat și unicat, care nu avusese niciodată un proprietar anterior. Acesta a fost vândut pentru 31 de milioane de dolari în 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel