Cei vaccinați mai pot transmite COVID-19? Studiu

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Avem o singură soluție, spune EMA
Avem o singură soluție, spune EMA
Până acum, zece vaccinuri s-au dovedit eficiente în protejarea oamenilor de la apariția simptomelor COVID-19, boala care poate rezulta din infecția cu SARS-CoV-2. Se știe mai puțin despre cât de bine unele dintre diferitele seruri împiedică oamenii să sufere o infecție asimptomatică sau să transmită virusul altora. 

Însă, dovezile preliminare sugerează că două vaccinuri, cel de la Moderna și cel de la Pfizer și BioNTech, sunt extrem de eficiente în protejarea împotriva răspândirii virusului, pe lângă simptome. Și AstraZeneca face o treabă destul de bună în acest sens, notează Bloomberg.

De ce este important acest lucru

În timp ce vaccinarea oferă oamenilor o asigurare considerabilă împotriva îmbolnăvirii cu COVID, care este uneori fatală, dacă totuși se pot infecta cu SARS-CoV-2, ar putea să o transmită, potențial îmbolnăvind persoanele care nu sunt imune. 

Cei care sunt infectați, dar nu dezvoltă niciodată simptome, sunt responsabili pentru 24% din rata de transmitere, potrivit unui studiu. Cu cât circulă mai mult SARS-CoV-2, cu atât mai multă oportunitate are virusul de a suferi mutații în moduri care îi sporesc capacitatea de răspândire, îmbolnăvire și de a ucidere oamenii și evitarea imunității oferite de vaccinurile existente sau de o infecție trecută. Deja au apărut variante ale virusului care par a fi mai periculoase. De asemenea, utilizarea vaccinării pentru a obține așa-numita imunitate de grup, atunci când o întreagă comunitate este protejată, deși nu toată lumea a fost imunizată, necesită vaccinuri care împiedică transmiterea.

Vaccinurile opresc infecția și transmiterea?

Unele o fac și altele nu. Standardul de aur în vaccinologie este oprirea infecției, precum și a bolilor - oferind așa-numita imunitate sterilizantă. Dar nu este întotdeauna realizat. Vaccinul împotriva rujeolei, de exemplu, îl oferă; cel pentru hepatita B nu.

Citește și: Centru de vaccinare drive-through în București. Unde va fi organizat

Vaccinurile COVID trebuie să prevină infecția pentru a opri transmiterea?

Nu neaparat. În măsura în care un vaccin previne infecția, previne și transmiterea mai departe. Dar poate face asta din urmă fără a face prima. Deoarece SARS-CoV-2 se răspândește prin particulele respiratorii din gâtul și nasul unei persoane infectate, un vaccin care reduce durata infecției, cantitatea de virus din căile respiratorii (încărcătura virală) sau cât de des poate tuși o persoană infectată scade probabilitatea ca acesta să fie transmis altora.

De ce nu știm cu siguranță cât de bine previn vaccinurile COVID infecția și transmiterea?

Studiile de testare a vaccinurilor nu au fost create pentru a răspunde mai întâi la aceste întrebări. Mai degrabă, au fost concepute pentru a determina inițial problema mai urgentă dacă vaccinurile ar împiedica oamenii să se îmbolnăvească și să numărul mare al bolnavilor să copleșească sistemele medicale. 

Pentru a explora această întrebare, cercetătorii dau de obicei unui grup de voluntari vaccinul experimental și unui alt grup de dimensiuni egale un placebo. După ce numărul total de voluntari cu simptome COVID confirmate în studiu a atins un nivel prestabilit, cercetătorii compară numărul din fiecare grup pentru a determina dacă cei care au primit vaccinul s-au descurcat semnificativ mai bine decât cei care au primit placebo. Pentru vaccinările care au funcționat, grupurile vaccinate au înregistrat cu 50% până la 95% mai puține cazuri de boală, cifre care sunt denumite ratele de eficacitate ale vaccinurilor.

Ce s-a descoperit până acum

Rezultatele de până acum sunt unele preliminare. Într-un studiu din Marea Britanie a vaccinului AstraZeneca, voluntarii sunt verificați pentru infecții cu SARS-CoV-2. Conform rezultatelor din 7 decembrie, după o singură doză, grupul care a primit vaccinul a avut cu 64% mai puține rezultate pozitive decât grupul placebo, sugerând că vaccinul reduce infecțiile, precum și bolile. Moderna a raportat rezultate similare de la persoanele care au primit o doză unică de vaccin din noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett
Donki / FOTO: Captură de ecran

Japonia: Don Quijote, paradisul haotic al cumpărăturilor

Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...

Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com

pixel