Cel mai bătrân pește de apă dulce are 112 ani
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ictiobus cyprinellus
Ictiobus cyprinellus
Biologii de Universitatea din Dakota de Nord au avut mare surpriză să descopere cel mai bătrân pește de apă dulce.

Este vorba de un pește femelă din din specia Ictiobus cyprinellus sau tradus din engleză bivol cu gura mare (bigmouth buffalo) are a fost descoperit într-un lac din Minnesota, scrie Science & Vie.

Acest pește, care trăiește în râurile din Statele Unite și în sudul Canadei, s-a dovedit a fi mult mai longevi decât s-a crezut anterior.

Pentru a fi siguri, cercetătorii au prins alte 386 de exemplare din același speciment de la care au prelevat otolite (mici structuri calcifiate aflate în urechea internă și datorită cărora ființele își mențin echilibrul).

Otolitele au fost studiațe la microsop unde au fost numărate striațiile care arată vârsta individului (precum inelele arborilor).

Ard plămânii Pământului! Dezastrul pădurilor amazoniene, văzute din spațiu FOTO

Rezultatul obținut a fost unul uimitor. Cei mai bătrâni pești din grup depășeau cum mult 26 de ani, vârsta maximă până la care se credea că aceste animale trăiesc.

Uimiți de rezultatul analizei, cercetătorii au vrut să fie siguri 100% și au utilizat o altă tehnică de datare a vârstei, anume cea cu carbon 14.

Și aceasta a confirmat rezultatul obținut de prima oară. Cele mai bătrâne dintre exemplarele prinse aveau vârste curpinse între 80 și 90 de ani iar 5 depășeau vârsta de 100 de ani iar femela prinsă inițial avea întradevăr 112 ani.

Cercetătorii cred că longevitatea excepțională a acestor animale ar putea fi cauzată de problemele de reproducere apărute în urmă cu câteva zeci de ani în urmă. Construirea barajelor a impiedicat deplasarea acestora către locurile în care își depun ouăle. Faptul că nu se pot reproduce a influențat ciclul biologic al acestei specii de  pești ducând la întârzierea maturității respectiv determinând longevitatea acestor ființe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...


pixel