Cel mai bogat armator grec este o femeie de 40 de ani
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Afacerea nu mai este una exclusiv masculina
Afacerea nu mai este una exclusiv masculina
În Grecia, o țară în care transportul maritim este rege, cea mai bogată figură a industriei este o femeie. 

Maria Angelicoussis, în vârstă de 40 de ani, conduce Angelicoussis Shipping Group, unul dintre cei mai mari armatori cu participație restrânsă din lume. Ea a moștenit compania, aflată acum la a treia generație, de la tatăl ei, John, care a murit în 2021, la vârsta de 72 de ani. 

O creștere bruscă a tarifelor de transport de marfă, declanșată de o confluență de factori pandemici, a făcut ca evaluările navelor să crească vertiginos în ultimii doi ani. Acest lucru a contribuit la creșterea averii nete a lui Angelicoussis la aproximativ 5,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, ceea ce o face a doua cea mai bogată persoană din Grecia, după moștenitoarea Vicky Safra, și printre cele mai bogate femei din lume.

Machismul afacerii, pe cale să dispară

Ea face parte dintr-un contingent mic, dar în creștere, de femei puternice din domeniul transportului maritim, o industrie adânc înrădăcinată în cultura greacă, ce a fost dominată de bărbați și impregnată de machism încă de la începuturile sale. Magnați plini de culoare și obraznici precum Aristotel Onassis și Stavros Niarchos au fost prototipul miliardarilor națiunii. Femeile reprezintă doar aproximativ o treime din forța de muncă a companiilor care dețin nave și doar 2% din echipajele de marinari. 

"Transportul maritim a fost întotdeauna considerat un fel de industrie a bărbaților, dar dacă te uiți în jurul tău astăzi este surprinzător câte femei ocupă poziții foarte importante sau sunt pe cale să devină importante", a declarat Nigel Lowry, corespondent la Atena pentru firma de informații maritime Lloyd's List.

Femeile conduc acum cei mai mari doi armatori din Grecia: Angelicoussis, la compania sa omonimă, și Angeliki Frangou, director executiv al Navios Maritime Holdings. Uniunea armatorilor greci a ales anul trecut o femeie la conducere, Melina Travlos, pentru prima dată în istoria sa de un secol.

Afacere de familie

Succesiunea a jucat un rol în această diversificare. Necesitând orizonturi pe termen lung și angajamente de capital importante, transportul maritim se pretează la proprietatea familială multigenerațională. Din ce în ce mai mult, sceptrul trece în mâinile fiicelor.  

Fiind singurul copil al părinților săi, ascensiunea Mariei a fost mai sigură decât a majorității, deși nu garantată.

Cu studii la Cambridge, în 2008 lucra ca medic debutant pentru Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, când tatăl ei a atras-o înapoi în Grecia pentru a deveni ucenică la el. Industria, care suferea deja din cauza excesului de nave, trecea printr-o contracție dureroasă, deoarece comerțul mondial s-a prăbușit după criza generată de Lehman Brothers. Criza datoriei suverane a Greciei a exacerbat provocările. 

Tatăl lui Angelicoussis a fost "cel mai bun profesor", a spus Lowry. Renumit pentru instinctele sale de piață și pentru loialitatea față de anumite bănci și șantiere navale, el a ajutat compania să persiste în timpul recesiunii și să își dezvolte flota de nave de transport în vrac uscat, petroliere și nave care transportă gaze naturale lichefiate.

Extinderea a contribuit la dublarea averii familiei în ultimii șapte ani. Incluzând navele comandate, flota Angelicoussis include acum 134 de nave evaluate la aproximativ 14 miliarde de dolari, 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...


pixel