Cel mai mare importator de petrol, în vizită la cel mai mare exportator
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Xi Jinping și regele Arabiei Saudite
Xi Jinping și regele Arabiei Saudite
Președintele chinez, Xi Jinping, s-a bucurat de o primire entuziastă la sosirea în regatul saudit, unde a semnat deja o serie de acorduri ”strategice”. Și, pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la creșterea influenței Chinei în regiune, Xi Jinping, a anunțat o ”nouă eră” în relațiile cu statele arabe. 

Când cel mai mare exportator de petrol din lume primește vizita celui mai mare importator de țiței din lume. Toate detaliile au fost puse la punct pentru a trimite un semnal diplomatic clar de convergență între cele două țări, sub privirea atentă a Statelor Unite, ele însele cel mai mare client (și furnizor) al Chinei și protector al Arabiei Saudite. Pentru prima sa vizită bilaterală de la izbucnirea pandemiei, la începutul anului 2020, liderului de la Beijing i-a fost întins covorul roșu. 

Contracte în valoare de 28 miliarde dolari

Este adevărat că pe Xi nu au venit să-l întâmpine nici prințul moștenitor Mohammed bin Salmane, supranumit MBS, conducătorul de facto al regatului, nici tatăl său, regele Salmane. Dar cei trei s-au întâlnit joi, când au fost semnate și primele acorduri. Este prevăzută semnarea unor contracte în valoare totală de aproximativ 28 de miliarde de euro în domeniile hidrogenului, petrochimiei, tehnologiei informației, cloud computing, transporturilor și construcțiilor.

Un memorandum cu gigantul chinez Huawei Technologies în ce priveşte servicii de cloud şi construirea unor complexuri de înaltă tehnologie în oraşe saudite a fost convenit în pofida preocupărilor Statelor Unite legate de posibile riscuri de securitate. Huawei a participat la construirea de reţele 5G în majoritatea ţărilor din Golf în ciuda acestor preocupări.

Cel mai mare partener comercial

Chinezii sunt deja cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite, cu un volum comercial bilateral de 80 de miliarde de dolari în anul 2021. Cele două țări sunt implicate, prin intermediul companiilor lor de construcții, în numeroase proiecte de infrastructură. În douăzeci de ani, 106,5 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru dezvoltarea Arabiei Saudite.

China are o participare majoră la "Viziunea 2030", ambițiosul plan de modernizare prin care prințul moșternior intenționează să diversifice sursele de venit ale unei economii blocate în paradoxurile rentei energetice. În cele din urmă, Riadul este principalul furnizor de petrol al Chinei, exportând anul trecut 17% din consumul de țiței al Chinei.

Dar relația cu China este un act de echilibru, iar Arabia Saudită, un partener istoric al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, are tot interesul să echilibreze mesajul. În caz contrar, riscă să împingă neînțelegerile cu Joe Biden într-un punct periculos pentru întreaga regiune. Washingtonul nu a primit cu ochi buni dorința de autonomie strategică a puterilor din Golf, pe fondul războiului din Ucraina.

Umbrela militară americană

Monarhiile petroliere au anunțat, în toamnă, prin intermediul OPEC, decizia de a reduce drastic producția de petrol pentru a susține prețurile. Reacția lui Joe Biden nu a fost una dintre cele mai plăcute. Dar Statele Unite au nevoie de Riad pentru acțiunile lor antiteroriste și pentru rolul regatului în zonă. La rândul lor, saudiții nu se pot lipsi de umbrela militară americană, în timp ce inamicul iranian rămâne o amenințare imprevizibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel