Cel mai periculos miliardar din Balcani se întoarce acasă

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vasil Bozkov
Vasil Bozkov
Odată, clasat printre cei mai bogați oameni ai Europei de est, bărbatul de 63 de ani se află acum într-un exil autoimpus în Dubai, din luna ianuarie. 

Procurorii bulgari îl numesc pe Vasil Bozkov cel mai periculos om al națiunii. În prezent, magnatul jocurilor de noroc intenționează să se întoarcă acasă pentru a fi exonerat prin răsturnarea guvernului.

El așteaptă o decizie privind extrădarea după ce Bulgaria l-a acuzat de 18 infracțiuni, inclusiv tentativă de luare de mită și patru cazuri de omor. Bozkov neagă infracțiunile și acuză guvernul premierului Boiko Borisov de extorcare.

"Am de gând să intru în politică", a spus Bozhkov în timpul unui apel telefonic din Dubai, unde a fost reținut pentru scurt timp și apoi eliberat. „Avem nevoie de un nou proiect politic. Puterea trebuie confiscată de la Borisov. "

Șansele de succes nu par grozave pentru un bărbat care a fost ținta autorităților din cea mai săracă și cea mai coruptă țară a Uniunii Europene, apreciază Bloomberg. Cu toate acestea, afirmațiile lui de luptă vin într-un moment incomod pentru un lider care se prinde din cauza pandemiei de coronavirus și al cărui al treilea mandat a fost implicat în scandaluri de mită și investigații asupra miniștrilor și oficialilor din partidul de guvernământ.

Comisia Europeană estimează că pandemia produsă de Covid-19 va reduce produsul intern brut din Bulgaria cu 7,2% în acest an. În timp ce popularitatea lui Borisov a crescut cu 10 puncte procentuale în timpul crizei, el se va confrunta cu alegerile generale în primăvara anului viitor, după ce scăderea economică va deveni evidentă.

Vacanță în Grecia sau Bulgaria? Ce riști când te întorci

Colecția de antichități

După ce a devenit stăpânul unui imperiu de afaceri care se întinde de la jocuri de noroc la asigurări și o colecție uriașă de antichități pe care o evaluează la sute de milioane de dolari, Vasil Bozkov a pierdut tot peste noapte în ianuarie, când poliția a percheziționat proprietățile sale și a emis un mandat pentru arestarea sa. În același timp, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care naționaliza în mod eficient principala activitate a lui Vasil Bozkov, loteria.

Procurorul șef bulgar Ivan Geșev îl urmărește pe Vasil Bozkov conducerea unui grup de criminalitate organizată, în timp ce auditorii financiari spun că firmele lui Vasil Bozkov au evitat să plătească aproximativ 700 de milioane de leva respectiv 404 milioane de dolari, la buget. De asemenea, este acuzat de tentativă de viol, deținere ilegală de antichități și influențare a comerțului cu amănuntul.

El este „cel mai bogat și periculos bulgar”, a  declarat Ivan Geșev jurnaliștilor, în luna februarie. 13. „Știm foarte bine cu cine avem de a face.”

Spas Rusev, suspectat de legături cu mafia bulgară, negociază achiziționarea Telekom

Craniul

După căderea comunismului în 1989, Vasil Bozkov a devenit o figură cheie în lunga și tulburata tranziție economică a statului de la Marea Neagră, care a inclus crize financiare și lupta pentru reducerea rolului statului în economie.

Și la fel ca în Rusia, au fost prezente războaie violente pe teritorii de influență printre figurile crimei organizate bulgare care aveau porecle precum Castorul și Crocodilul, despre care diplomații americani și europeni au declarat că au legături cu cele mai înalte niveluri din guvern.

„Cel mai celebru gangster al Bulgariei este Vasil Krumov Bozkov, numit și Craniul”, spunea ambasada americană de la Sofia într-o  telegramă diplomatică din 2009 care a fost publicată de WikiLeaks. Documentul spunea că valoarea averii lui Vasil Bozkov era atunci de 1,5 miliarde de dolari.

Procurorul Ivan Geșev a spus că printre acuzații se numără „omoruri legate de concurența din sectorul jocurilor de noroc”. Vasil Bozkov a spus că afirmațiile sunt o prostie și a susținut că activitățile sale au fost întotdeauna legale.

Acuzație de extorsiune

De la aderarea la UE în 2007, Bulgaria s-a străduit să pună capăt mitei și corupției în timp ce Transparency International o situează drept cel mai corupt membru.

Doar o mână de oameni au fost condamnați pentru cele peste 150 de asasinate de răsunătoare din timpul tranziției. Multe au avut loc când Boiko Borisov, care lucra ca gardian privat al fostului lider comunist Todor Jivkov în anii 90, a fost responsabil de poliția națională ca prin-secretar la Ministerul de Interne și mai târziu primar al Sofiei.

Pe fondul intenției guvernului de relua controlul mai multor industrii, inclusiv a loterie, Vasil Bozkov spune că guvernul a acționat ilegal. El insistă că, începând cu 2017, a fost extorcat pentru a plăti peste 60 de milioane leva în numerar direct către Borisov și ministrul Finanțelor, Vladislav Goranov, pentru a-și păstra afacerea.

Ivan Geșev a spus că autoritățile vor analiza acuzațiile. Vladislav Goranov a declarat duminică că „se urmărește discreditarea” guvernul, în timp ce Borisov a declarat vineri într-un interviu televizat că nu a luat „niciun cent, nu o taxă, nici un euro” de la Vasil Bozkov.

Vasil Bozkov a spus că se teme că va fi arestat dacă încearcă să se întoarcă în Bulgaria, dar în cele din urmă o va face.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel