Cele mai mari 500 de întreprinderi familiale din lume, venituri de 8 trilioane de dolari şi 24,5 milioane de angajaţi

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Cele mai mari 500 de afaceri mari de familie din lume angajează 24,5 milioane de persoane.

Cele mai mari 500 de întreprinderi familiale din lume generează împreună venituri de 8,02 trilioane de dolari şi angajează 24,5 milioane de persoane, în 47 de jurisdicţii din întreaga lume, un nivel suficient de ridicat pentru putea fi considerate a treia cea mai mare economie mondială ca venituri, după SUA şi China, potrivit unui studiu EY publicat miercuri.

Studiul este realizat o dată la doi ani de EY şi Universitatea din St. Gallen şi este un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, în funcţie de venituri.

"Longevitatea şi stabilitatea continuă să fie un aspect fundamental pentru companiile listate în indexul din 2023. Un procent de 76% dintre acestea au o existenţă de peste 50 de ani, iar aproape o treime (31%) au o vechime de peste un secol. În consiliile lor de administraţie, aproape un sfert dintre poziţii (23%) sunt deţinute de membri ai familiei şi aproape jumătate dintre companiile analizate (45%) au ca directori generali membri ai familiei.", susţin autorii studiului.

Conform sursei citate, cele mai multe companii din index au sediul în Europa (46%), iar SUA este principala jurisdicţie individuală (24%). Jumătate dintre companiile incluse în indexul 2023 operează în Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), în timp ce 34% dintre acestea operează în America, iar 16% în zona Asia-Pacific.

Contribuţia regiunii Asia-Pacific a crescut în mod constant, încă de la prima ediţie a indexului din 2015, ajungând de la 12%, la 16% în acest an. În ceea ce priveşte sectoarele din care provin afacerile de familie indexate, cele mai multe sunt din sectorul produselor de larg consum (37%), în special datorită cotei lor dominante în America, urmate de companiile din domeniul producţiei şi al mobilităţii (29%), acest sector situându-se pe primul loc în zona EMEIA şi Asia-Pacific.

"Întreprinderile familiale de succes sunt recunoscute pentru faptul că sunt agile, inovatoare şi orientate spre un scop precis, cu toate acestea există încă multe de recuperat în privinţa parităţii de gen. La nivel global, doar aproximativ 6% dintre companiile indexate au ca director general o femeie, iar femeile deţin doar 23% din totalul locurilor din consiliile de administraţie", precizează cercetarea.

Totodată, America de Nord şi Europa se remarcă în index cu cele mai multe femei director general, dar şi aici doar în proporţie de aproximativ 7%. În ceea ce priveşte distribuţia locurilor în consiliile de administraţie între membrii familiei, Europa este pe primul loc, femeile ocupând 25% din poziţii în consiliile de administraţie deţinute de familii, peste media globală de 20%.

"Afacerile de familie continuă să dea dovadă de o capacitate impresionantă de a se adapta rapid, de a se transforma şi a inova continuu. În anticiparea unei potenţiale încetiniri a creşterii economice globale pentru anul 2023, perspectiva pe termen lung a acestor companii şi dorinţa de a duce mai departe ceea ce au construit vor fi factori esenţiali pentru menţinerea rezilienţei şi asigurarea unui plan de succesiune solid", a afirmat Raluca Popa, partener, asistenţă fiscală şi juridică, Strategic Growth Markets leader, EY România.

EY are peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel