Cele mai mari centrale nucleare din lume

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala de la Kashiwazaki
Centrala de la Kashiwazaki
Energia nucleară reprezintă încă o pondere importantă în producția de energie a lumii. În pofida dezastrelor de la Cernobîl și Fukushima, centralele nucleare își păstrează avantajul că produc energie nepoluantă. Cinci state își iau cea mai mare parte a energiei din centralele atomoelectrice, iar țările din Asia vor să-și extindă rețeaua de energie nucleară. Cea mai mai centrală nucleară din lume din punct de vedere al puterii instalate se află în Japonia. Este vorba de Kashiwazaki-Kariwa care, cu cele șapte reactoare ale sale, are o capacitate de 7.965 de MW.

Centrala japoneză a început producția în 1980 însă în momentul de față este închisă, două reactoare urmând să fie redeschise în lunile următoare. Se întinde pe o suprafață de 4,2 km². Funcționarea sa a fost pusă sub semnul întrebării de mai multe ori din considerente de siguranță. Cutremurul din Chuetsu din iulie 2007 a arătat că pagubele au fost mai mari decât permitea funcționarea ei și a intrat într-un program de consolidare împotriva seismelor, care a durat 21 de luni. Un alt cutremur, din martie 2011, a provocat din nou închiderea centralei și demararea unui program suplimentar de consolidare.

Centrala nucleară Bruce din Canada se află pe locul II din punctul de vedere al capacității, de 6.384 MW, însă are cel mai mare număr de reactoare, șapte, și se întinde pe o suprafață de 932 de hectare. Fiind construită în anii 70, închiderea ei este preconizată pentru 2020. Construirea ei a costat aproape 8 miliarde de dolari. În cazul acestei centrale, nu s-au înregistrat incidente majore de securitate.

Citește și: Polonia vrea centrale nuclearo-electrice

Podiumul este completat de centrala Kori din Coreea de Sud, cu o putere de 6.040 de MW. Primele reactoare au fost date în folosință în anii 70, iar ultimul din cele șapte în 2016.

Top 10 este completat de centralele din Hanul (Coreea de Sud, 5.928MW), Hanbit (Coreea de Sud, 5.875 MW), Zaporijia (Ucraina, 5.700 MW), Gravelines (Franța, 5.460 MW), Paluel (Franța, 5.320 MW), Cattenom (Franța, 5.200 MW), Yangjiang (China, 5.000 MW). Prin comparație, cele două reactoare de la Cernavodă au o capacitate de 1.300 MW.

Thoriul, viitorul energiei nucleare

În pofida temerilor legate de ”holocaustul nuclear”, energia atomoelectrică reprezintă principala sursă de energie în cinci țări: Franța (71%), Slovacia (54%), Ucraina (55%), Belgia (50%) și Ungaria (50%). Deși Germania a anunțat că va închide toate centralele nucleare din 2022, iar Elveția se pregătește pentru o măsură similară, multe alte țări mizează pe obținerea acestui tip de energie. În momentul de față, sunt alte zece centrale în construcție. Rusia a construit o centrală pe un vas, Akademik Lomonosov, iar alte câteva țări au demarat programe nucleare pe bază de thoriu, minereu care este mult mai eficient energetic decât uraniul și produce mai puțin deșeuri. Potrivit estimările, zăcămintele de toriu descoperite sunt suficiente pentru a asigura actualele nevoi de energie pentru mai multe mii de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor

pixel