Cele mai scumpe instrumente muzicale din lume

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Cel mai scump instrument din lume este o violă din secolul XVIII
Cel mai scump instrument din lume este o violă din secolul XVIII
Patima pentru muzică se poate manifesta și prin sumele de bani pe care colecționarii sunt dispuși să le plătească pentru achiziționarea instrumentelor muzicale. În majoritatea cazurilor, prețul enorm al unor instrumente este dat de valoarea excepțională și vechimea acestora, iar în alte cazuri prețul ridicat a fost generat de istoria instrumentelor respective, mai ales în cazurile în care acestea au aparținut unor muzicieni faimoși. 

1. Viola Stradivarius MacDonald

În mod surprinzător, primul loc este adjudecat de o violă, instrument deseori socotit ca destinat celor care nu sunt suficient de buni ca să cânte la vioară la un nivel înalt. Însă instrumentul este doar unul dintre cele 10 viole realizate de celebrul lutier Antonio Stradivari (1644-1737) care s-au păstrat. În 2014 a fost scoasă la licitație pentru uluitoarea sumă de 45.000.000 de dolari.

2. Violoncelul Stradivarius Duport

Încă o creație a lui Stradivari, violoncelul și-a luat numele de la celebrul violoncelist de la începutul secolului XIX, Jean-Louis Duport. A fost cupărat cu 20.000.000 de dolari de o fundație japoneză, deși instrumentul are un defect care a fost provocat de cizmele lui Napoleon I, atunci când violobcelistul i-a îngăduit să-l încerce.

3. Vioara Guarneri Vieuxtemps

Cea mai scumpă vioară din lume, 16.000.000 dolari, a fost creată de un alt celebru lutier italian, Giuseppe Guarneri (1698-1744). Valoarea este dată de faptul că, deși datează din 1741, instrumentul se află într-o stare impecabilă, fără să fi fost vreodată recondiționat. În plus, vioara a fost folosită de violoniști celebri precum Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman și Pinchas Zukerman.

4. Vioara Stradivarius Lady Blunt

A fost vândută în 2011 cu 15.900.000 de dolari și este socotită drept cea mai bine păstrată vioară creată în atelierul lui Stradivarius. A fost scoasă la licitație în scopuri de binefacere, pentru a ajuta familiile afectate de un cutremur urmat de un tsunami care a avut loc la Tuhoku (Japonia).

Citește și: Colecția de chitare a unei legende a rock-ului, scoasă la licitație

5. Vioara Stradivarius Hammer

Și-a primit numele de la unul dintre foștii săi propritari, colecționarul suedez din secolul XIX, Christian Hammer. Vioara a fost făcută în 1707, ”perioada de aur” a creației lui Stradivarius. În 2006 a fost vândută cu 3.540.000 dolari.

6. Pianul Steinway Lennon

Este o pianină care în 1970, anul în care a fost creată, nu avea o valoare deosebită față de restul produselor similare. Însă pianul a fost cumpărat de John Lennon și pe acest instrument a fost compusă și înregistrată celebra piesă ”Imagine”. În pofida urmelor de arsură de țigară, George Michael a cumpăratul pianul în 2000, cu 2.100.000 dolari.

7. Vioara Stradivarius Lady of Tennant

Datează din anul 1699 și a primit numele după soția unui milionar scoțian, care era o violonistă amatoare. A fost vândută în 2005 la casa de licitații Christie's cu 2.030.000 dolari și de atunci a fost împrumutată mai multor violoniști proeminenți. 

8. Chitara lui Eric Clapton

Alintată de celebrul muzicia drept Blackie, în pofida culorii albe, este de fapt un instrument realizat din două chitări diferite chiar la comanda lui Clapton. Acesta a vândută în 2004 cu 959.000 de dolari, bani pe care i-a utilizat în scopuri caritabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel