Cele șapte riscuri care amenință economia mondială

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Previziuni de ultimă oră
Previziuni de ultimă oră
Fondul Monetar Internațional (FMI) a identificat în previziunile sale publicate marți șapte factori de risc "deosebit de îngrijorători" și care, dacă prin viață, ar putea duce la "cel mai rău scenariu": una dintre cele mai grave crize economice din ultimele cinci decenii.

Războiul din Ucraina și prețurile energiei

Potrivit FMI, există "multă incertitudine" în legătură cu cantitățile de gaze livrate de Rusia în Europa pentru 2022 și 2023. Din aprilie s-a înregistrat deja o scădere de 40% față de nivelurile de anul trecut.

Raportul prevede, de asemenea, încetarea completă a exporturilor de gaz rusesc, ceea ce ar forța țările europene să pună în aplicare raționalizarea energiei, afectând sectoare industriale importante. Un astfel de scenariu ar reduce "semnificativ" creșterea în zona euro în 2022 și 2023, cu un ecou "transfrontalier".

Inflația persistă

În timp ce inflația este "în linii mari așteptată" să revină la nivelurile anterioare pandemiei până la sfârșitul anului 2024, noi perturbări ale aprovizionării ar putea duce la o înrădăcinare a inflației, spune FMI.

Șocurile suficient de mari ar putea duce la apariția unei situații de "stagflație", în care recesiunea ar fi însoțită de o inflație ridicată.

Politici de dezinflație

FMI este îngrijorat de faptul că băncile centrale, în încercările lor de a contracara inflația, sunt prea severe. Dacă nu ar alege indicatorul corect pentru ratele de politică monetară, băncile centrale și-ar expune economiile la o scădere prea mare a cererii.

"Riscul unei recesiuni este deosebit de ridicat în 2023", se arată în raport.

Datoria economiilor emergente

Pe măsură ce ratele dobânzilor cresc în economiile avansate, costurile de împrumut vor fi mai mari în întreaga lume și există riscul ca monedele naționale să se deprecieze semnificativ față de dolar.

Un astfel de risc ar veni, de asemenea, într-un moment în care poziția financiară a multor țări este deja "tensionată". FMI estimează că 60% dintre țările cu venituri mici riscă să se confrunte sau se află deja în dificultate din cauza datoriilor. În urmă cu zece ani, procentul era de aproximativ 20%.

Blocaj în China

Prima jumătate a anului 2022 a fost marcată de numeroase restricții anti-Covid în China, care au perturbat grav activitatea de producție a țării, în special, și, prin extensie, activitatea globală.

Un nou focar epidemic, însoțit de politica guvernului chinez de "zero-Covid", ar putea provoca o stagnare a încetinirii economice în China, cu "repercusiuni semnificative la nivel mondial", potrivit FMI, care menționează și un risc legat de criza din sectorul imobiliar chinez.

Citește și Alertă la FMI! Economia mondială, prinsă într-o FURTUNĂ de șocuri

Tulburări civile și foamete

Deoarece cheltuielile cu alimentele și energia reprezintă cheltuieli esențiale și nesubstituibile ale gospodăriilor, situația actuală a inflației "reprezintă o amenințare nu numai pentru stabilitatea economică, ci și pentru stabilitatea socială", a declarat FMI.

"Legătura dintre prețuri și stabilitatea socială înseamnă că barierele suplimentare în calea comerțului sau o recoltă slabă din cauza căldurii extreme și a lipsei de îngrășăminte ar putea duce la mai multă suferință, foamete sau tulburări civile", se arată în document.

Fragmentarea economiei mondiale

Odată cu războiul din Ucraina, FMI avertizează asupra unui "risc serios pentru perspectivele pe termen mediu": o fragmentare a economiei mondiale în blocuri geopolitice cu diferențe puternice în ceea ce privește standardele tehnologice, sistemele de plăți internaționale și rezervele valutare.

"Fragmentarea ar putea, de asemenea, să diminueze eficacitatea cooperării multilaterale în răspunsul la schimbările climatice, cu un risc suplimentar ca actuala criză alimentară să devină o normă", a concluzionat FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel