Grupul feroviar controlat de statul francez va expune, începând de miercuri, şapte din cele mai frumoase vagoane de tren ale sale din anii 1920, după o restaurare meticuloasă care a durat patru ani. În realitate, doar trei vagoane de tip restaurant ce vor fi expuse la Gara de Est din Paris au aparţinut trenului Orient-Expres, care a circulat între 1883 şi 1977 între Paris şi Istanbul via Viena mai întâi şi ulterior prin Veneţia. Celelalte patru vagoane de tip salon expuse sunt şi mai spectaculoase, chiar dacă nu au ajuns până pe malul Bosforului. Materialul rulant utilizat de Compania Internaţională de Vagoane de Dormit era interschimbabil între diferite trenuri.
"Compania nu utiliza vagoane salon pentru Orient Express. Acestea erau rezervate pentru călătorii mai scurte precum Trenul albastru spre Coasta de Azur", explică Arthur Mettetal, responsabil cu patrimoniul la SNCF. Însă, tocmai într-unul din aceste vagoane salon de tip Pullman a fost filmat celebrul film "Crima din Orient-Express" în anul 1973, după romanul Agathei Christie. "Brusc acest vagon a devenit "stilul Orient Express" în imaginarul colectiv, cu incrustaţii, buchete de flori, bar şi pian. De fapt, cinematograful a fost cel care a creat această imagine", subliniază Arthur Mettetal.
Citește și: Trenurile de mare viteză vor putea trece mai departe prin Canalul Mânecii
SNCF a preluat marca Orient Express de la Compania Internaţională de Vagoane de Dormit, după ce aceasta a pus punct legăturilor directe cu Istanbulul în 1977. Însă grupul francez nu a făcut mare lucru până când nu a început să răscumpere vagoanele celebrului tren, în 2011.
"Este evident o investiţie importantă, de ordinul a 14 milioane de euro, însă este o investiţie pentru patrimoniul feroviar", a explicat directorul general de la SNCF, Guillaume Pepy. Potrivit acestuia, obiectele de muzeu ies din când în când din depoul lor din apropiere de Paris pentru a participa la diferite expoziţii şi convenţii.
SNCF intenţionează să profite de acest succes. De aceea, anul trecut compania de căi ferate a vândut 50,1% din Orient-Express către grupul hotelier Accor. "Evident, dorinţa noastră este ca Orient Express să ruleze din nou în toată Europa", confirmă Guillaume Pepy. Echipele firmei franceze au găsit vagoane de epocă în Polonia. Acum urmează să vadă dacă pot fi adaptate la confortul modern şi să transporte pasageri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...