Centrala nucleară de la Zaporijie, oprită complet
Autor: Matei Ion
Data publicării:
O echipă de experții AIEA se află în permanență la centrala nucleară de la Zaporojie
O echipă de experții AIEA se află în permanență la centrala nucleară de la Zaporojie
Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Centrala "este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). "Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

"Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare - oprirea la rece", a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea "rămâne ridicat", ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala "pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie".

Potrivit dpa, care citează la rândul său comunicatul Energoatom, centrala opera deja "în modul insulă" în ultimele trei zile, ceea ce înseamnă că producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă, dat fiind că toate liniile de înaltă tensiune care o legau de reţeaua de energie electrică a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Sâmbătă seara, o linie de înaltă tensiune la reţeaua ucraineană a fost refăcută. S-a decis ca centrala Zaporojie să primească energie electrică prin această linie şi să fie ulterior oprit ultimul reactor în funcţiune, scrie dpa.

Centrala a mai fost oprită de urgenţă în august, după ce a fost bombardată, aminteşte dpa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o "întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

Citește și: Șeful AIEA: Opriți bombardamentul la Zaporojie! Situația devine critică!

Rafael Mario Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, tansmite pe un ton grav un mesaj prin care cere de urgență încetarea bombardamentelor de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, unde situația devine din ce în ce mai critică.

”Astăzi (vineri, 9 septembrie), am aflat de la personalul AIEA aflat la fața locului despre situația gravă care a apărut noaptea trecută la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP)”, spune Rossi în mesajul său și a continuat: ”Infrastructura de alimentare cu energie electrică a orașului Enerhodar, unde locuiesc operatorii centralei nucleare și familiile acestora, a fost distrusă de bombardamentul asupra stației de distribuție de la centrala termică a orașului, ceea ce a dus la o pană totală de curent în Enerhodar: fără apă curentă, fără curent, fără canalizare”.

Șeful AIEA a atras atenția că: ”Având în vedere că bombardamentele s-au intensificat și continuă, există puține șanse de a restabili o alimentare fiabilă în afara zonei centralei ZNPP, mai ales că bombardamentele distrug în mod continuu și repetat infrastructura energetică.

Ca urmare, AIEA înțelege că operatorul, care nu mai are încredere în restabilirea energiei electrice în afara zonei, ia în considerare închiderea singurului reactor rămas în funcțiune. Întreaga centrală electrică ar depinde atunci în totalitate de generatoarele diesel de urgență pentru asigurarea funcțiilor vitale de siguranță și securitate nucleară. Și, în consecință, operatorul nu ar putea reporni reactoarele decât dacă energia electrică din afara amplasamentului ar fi restabilită în mod fiabil”.

Grossi a continuat arîtând că situația la Zaporojie a devenit extrem de gravă: ”În plus, există indicii că, având în vedere circumstanțele din ce în ce mai dificile cu care se confruntă populația din Energodar, există un risc semnificativ de impact asupra disponibilității personalului esențial la fața locului pentru a continua să opereze în condiții de siguranță și securitate ZNPP.

Aceasta este o situație nesustenabilă și devine din ce în ce mai precară. Enerhodar s-a scufundat în beznă. Centrala nu are energie electrică în afara site-ului. Și am văzut că, odată ce infrastructura este reparată, aceasta este din nou deteriorată. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel