Centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Statele Unite vin cu precizări

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Încă lucrurile sunt destul de incerte
Încă lucrurile sunt destul de incerte
Atacul rușilor de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, cea mai mare din Europa, a pus o lume întreagă pe jar. Există un pericol real, trebuie să ne temem? Oficiali americani au venit cu detalii, iar la Bruxelles, șefa Comisiei Europene a avertizat că UE este pregătită să-i aplice noi pedepse președintelui Putin. 

Statele Unite nu au găsit dovezi că Rusia a atacat reactoarele nucleare ale centralei de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, şi se pare că, în ciocnirile care au avut lco acolo, au fost folosite doar arme uşoare, a afirmat subsecretarul american pentru energie nucleară, Jill Hruby.

Intervievat de postul de televiziune MSNBC, el a subliniat administraţia Biden este pregătită pentru orice scenariu care ar implica radiaţii emise de la acea unitate, despre care Kievu afirmă că a fost lovită de obuze trase de trupele ruse, care au reușit să o cucerească. Conform Moscovei, trupele sale controlau zona încă din 28 februarie şi sabotori ucraineni au lansat în noaptea de joi spre vineri un atac într-o acţiune de provocare.

Un incendiu s-a declanşat în clădiri anexe ale centralei. Organismul ucrainean însărcinat cu securitatea nucleară a anunţat că incendiul, care a afectat un laborator şi o clădire pentru formare profesională, a fost stins şi nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Suntem deciși, suntem uniți

Între timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte "noi sancţiune dure" dacă preşedintele rus Vladimir Putin "nu opreşte războiul pe care l-a declanşat" în Ucraina. "Suntem hotărâţi, suntem decişi, suntem uniţi", a declarat ea la Bruxelles, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Uniunea Europeană este hotărâtă să îl facă pe preşedintele rus Vladimir Putin "să plătească un preţ", a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a mai spus că sancţiunile masive împotriva Rusiei au fost posibile datorită unei cooperări strânse cu SUA. "Cooperarea UE-SUA este baza acestui răspuns eficient", a afirmat şefa Comisiei Europene, adăugând că multe ţări s-au aliniat apoi la aceste măsuri pentru a sancţiona Rusia.

Citește și RUPT de realitate? Putin numește MINCIUNI ceea ce vede o lume întreagă

La rândul său, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a declarat că SUA şi UE trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei pentru a o face să oprească războiul din Ucraina.

"Din păcate, este posibil ca acest conflict din Ucraina să nu se termine imediat. Este tragic, este oribil. Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul", a afirmat el după o reuniune cu omologii săi din NATO şi mai multe întâlniri cu liderii UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu
Închis

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru

pixel