CEO-ul Goldman Sachs: Lăcomia a depășit cu mult frica
Autor: Oana Pavelescu | 17 noi 2021 / 16:43
David Solomon, CEO Goldman Sachs
David Solomon, CEO Goldman Sachs
David Solomon, CEO-ul Goldman Sachs Group Inc., a declarat că piețele s-ar putea confrunta cu o perioadă dificilă în viitor, în timp ce economia globală încearcă să iasă din impactul brusc al pandemiei. 

"Când fac un pas înapoi și mă gândesc la cariera mea de 40 de ani, au existat perioade de timp în care lăcomia a depășit cu mult frica - ne aflăm într-una dintre aceste perioade", a declarat Solomon într-un interviu acordat Bloomberg. "Experiența mea spune că acele perioade nu sunt de lungă durată. Ceva o va reechilibra și va aduce un pic mai multă perspectivă".

Piețele globale au crescut în timpul pandemiei, alimentate de stimulente masive care au alimentat și profiturile unor bănci precum Goldman. În prezent, crește îngrijorarea că accelerarea inflației va reprezenta o provocare pentru o redresare susținută, deoarece băncile centrale ar putea fi forțate să crească ratele dobânzilor ca răspuns. 

Evergrande. Salvare de ultim moment. Investitorii răsuflă ușurați

"Există șanse ca ratele dobânzilor să crească, iar dacă ratele dobânzilor cresc, acest lucru în sine va elimina o parte din exuberanța de pe anumite piețe", a declarat Solomon. 

G Ad:

CEO-ul Goldman Sachs a discutat, de asemenea, despre provocarea reprezentată de schimbările climatice, afirmând că tranziția către o economie ecologică este "extrem de importantă".

Goldman s-a numărat printre băncile, investitorii și asigurătorii care, la începutul acestei luni, s-au angajat să se decarbonizeze până la jumătatea secolului, fiind semnatari ai Alianței financiare Glasgow pentru Net Zero. Cu toate acestea, inițiativa a fost întâmpinată cu scepticism, activiștii din domeniul climei și organizațiile non-profit punând la îndoială faptul că marile finanțe sunt capabile să se debaraseze rapid de combustibilii fosili. Goldman, alături de alte companii, au precizat anterior că nu este posibil să nu mai colaboreze cu această industrie.

Patru noi PARIURI ale lui George Soros. În ce investește miliardarul

"Trebuie să recunoaștem că încercăm să facem o schimbare foarte dramatică", a declarat Solomon, subliniind că tranziția va dura ceva timp.

China

Goldman se află în prima linie a unui efort al băncilor globale de a obține o poziție mai importantă pe măsură ce piața chineză se deschide, luptând pentru a capta miliarde de dolari în profituri potențiale. Luna trecută, firma a obținut aprobarea de a prelua proprietatea integrală a unei societăți de valori mobiliare, punând capăt unei societăți mixte de 17 ani. Firma intenționează să își dubleze forța de muncă în China, ajungând la 600 de angajați, și să își intensifice activitatea în domeniul gestionării activelor și a averilor. Până luna trecută, a adăugat 116 angajați în acest an, ridicând numărul total la peste 400.

Însă băncile de pe Wall Street se confruntă și cu o serie de puncte nevralgice a relațiilor dintre China și SUA. Unii parlamentari americani au pus sub semnul întrebării impulsul dat Chinei, care se bazează pe investiții pentru a-și susține economia. Beijingul a luat măsuri drastice împotriva unor mari părți din sectorul său privat, ceea ce a agitat piețele și a determinat investitori precum George Soros să avertizeze împotriva investițiilor în această țară.

China va deveni cea mai puternică economie mai rapid decât era prognozat

Potrivit lui Solomon, nu există o presiune directă în SUA pentru a schimba planurile pe termen lung ale băncii în China, dar a spus că, din când în când, poate exista o presiune pentru a face anumite lucruri diferit. 

Vicepreședintele chinez Wang Qishan a declarat că China și lumea trebuie să colaboreze pentru a stimula creșterea economică globală, promițând că Beijingul va continua să se deschidă mai mult către investițiile străine într-un moment în care tot mai multe țări ridică bariere din cauza preocupărilor legate de securitatea națională.

"Cred că China dorește să își dezvolte piețele de capital, dorește mai multe activități de listare în Hong Kong și onshore", a declarat Solomon. Participarea instituțiilor globale "le consolidează piețele de capital și, prin urmare, presupun că vor continua să sprijine acest lucru, dar lumea se poate schimba", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Deutsche Bank, cel mai bun profit anual din ultimii 10 ani

Deutsche Bank a obținut cel mai bun profit anual din...

Bitdefender avertizează asupra unui atac mai puțin obișnuit

Bitdefender avertizează asupra unui nou val de atacuri,...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro