Cercetători ai Holocaustului, judecați pentru defăimare
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cartea despre care se spune că ar defăima numele unui fost primar polonez
Cartea despre care se spune că ar defăima numele unui fost primar polonez
O situație absurdă se desfășoară la oara actuală într-o instanță din Polonia unde se judecă o așa zisă defăimare a unui primar polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Împricinații sunt doi profesori de istorie care sunt judecați pentru o carte despre Holocaustul din Polonia din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Der Spiegel.

Asociația Germană a Istoricilor avertizează cu privire la „un potențial enorm de intimidare”. Cercetătorii germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procedurile împotriva a doi cercetători ai Holocaustului din Polonia. "Există un potențial enorm de intimidare atunci când vine vorba de astfel de audieri în instanță", a declarat președinta Eva Schlotheuber de la Asociația Istoricilor din Germania (VHD). În special cercetătorii mai tineri ar putea fi descurajați. Există, de asemenea, risurl unor mari daune aduse societății dacă „rezultatele cercetării fundamentate științific nu sunt negociate în discursul științific sau public, ci în instanță”.

Un număr record de vizitatori la Muzeul Auschwitz-Birkenau în 2019

Profesorii polonezi de istorie Barbara Engelking și Jan Grabowski se ocupă de asasinarea în masă a evreilor dintr-o provincie poloneză care se afla sub ocupație germană, în cartea lor publicată în 2018 ”Dalej jest noc” („Și este încă noapte”). Autorii au fost dați în judecată de nepoata unui fost primar din estul Poloniei pentru defăimare.

Femeia vede amintirea unchiului ei ca fiind defăimată deoarece istoricii scriu în cartea lor că acesta a fost complice la uciderea a mai mult de 20 de evrei care erau ascunși în pădure și care au fost predați germanilor.

Reclamanta cere echivalentul a aproximativ 22.500 de euro despăgubiri și scuze publice din partea autorilor. Verdictul este așteptat marți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel