Prețul aurului a crescut la un nivel record de 2.685,42 dolari pe uncie pe 26 septembrie și a crescut cu aproximativ 29% până în prezent în acest an - îndreptându-se spre cea mai mare creștere anuală din ultimii 14 ani – ca urmare a reducerii ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA și de tensiunile geopolitice.
„Cererea în general este foarte scăzută peste tot acum”, a declarat Robin Kolvenbach, șeful rafinăriei Argor-Heraeus SA, cu sediul în Elveția. „A existat un vârf al cererii în luna august, când India și-a redus taxele de import, dar de atunci a dispărut din nou complet”.
India, al doilea mare cumpărător de lingouri din lume după China, a redus taxele de import pentru aur în iulie pentru a combate contrabanda internă, dar apoi prețurile locale au crescut la maxime istorice.
„Consumatorilor le este greu să facă față creșterii prețurilor. În prezent, asistăm brusc la o încetinire semnificativă a cererii”, a declarat Prithviraj Kothari, președintele India Bullion and Jewellers Association (IBJA).
În Europa, Germania rămâne cea mai mare piață de investiții pentru aur, însă cererea în această țară, precum și în Austria, a fost puternic afectată începând din 2020, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor au determinat investitorii să se orienteze către active purtătoare de randament.
Creșterea prețului aurului din acest an a afectat și mai mult cererea.
„Cererea din partea comercianților și a băncilor a scăzut cu aproximativ 50%, în timp ce importurile de lingouri și monede noi s-au redus până la aproape 80%. Diferența este acoperită de materialul secundar provenit din răscumpărări”, a declarat Wolfgang Wrzesniok-Rossbach, fondator al firmei de consultanță în domeniul metalelor prețioase Fragold GmbH.
Analiștii speră că o altă categorie a cererii, fondurile tranzacționate la bursă cu aur cu suport fizic, vor înregistra o activitate mai intensă în lunile următoare, însă deocamdată intrările lor sunt mai degrabă modeste.
„În timp ce cererea de ETF-uri în Europa și America de Nord poate fi puternică, cererea de aur în China pare să scadă acum de la niveluri ridicate”, a declarat Hamad Hussain, analist la Capital Economics.
Prețurile sunt, de asemenea, la un nivel record în China, care nu a importat aur din principalul centru de tranzit Elveția în august, pentru prima dată în ultimii 3 ani și jumătate.
Între timp, piețele online din lumea occidentală au înregistrat o activitate mixtă de la reducerea ratei Fed din 18 septembrie, unii clienți alegând să înregistreze profit, deși achizițiile sunt încă ridicate.
„Constatăm că, de fapt, consumatorii cumpără într-un raport mai mare față de vânzări decât am văzut în săptămânile anterioare”, a declarat pentru Reuters Ken Lewis, director executiv al dealerului online de metale prețioase APMEX, cu sediul în Statele Unite.
Pentru retailerul online Gold Avenue, investitorii au devenit cumpărători, cu o creștere de 66% a achizițiilor de la reducerea ratei Fed din septembrie. „Observăm, de asemenea, o creștere de 13% a clienților care își vând aurul înapoi” de la această dată, a declarat Nicolas Cracco, directorul executiv.
Pentru piața online BullionVault, vânzările nete din septembrie s-au diminuat înainte de decizia Fed și spre sfârșitul lunii au totalizat o treime de tonă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...