Într-un articol de opinie publicat în ziarele europene și pe site-ul Euractiv, Michel - care va prezida joi o reuniune a liderilor UE pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei - a declarat că Europa trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria securitate și să nu se bazeze în mare măsură pe sprijinul unor țări precum SUA, scrie Reuters.
"Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și nu vom oferi Ucrainei suficient sprijin pentru a opri Rusia, noi vom fi următorii. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la un mod de "economie de război"", a declarat Michel.
"Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război", a mai spus el.
Citește și: Militarizare gazelor și planurile UE pentru un viitor fără resursa rușilor
Michel a declarat că, deși Europa a făcut pași înainte de invazia Moscovei din februarie 2022 în Ucraina - inclusiv prin creșterea capacității de producție militară cu 50% - este nevoie de mult mai mult și, timp de decenii, Europa nu a investit suficient în securitatea și apărarea sa.
Michel a îndemnat țările UE să se asigure că Ucraina a primit ceea ce avea nevoie pe câmpul de luptă - inclusiv prin cheltuirea banilor UE pe echipamente militare și prin utilizarea profiturilor excepționale din activele imobilizate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.
Michel a îndemnat țările să faciliteze investițiile în domeniul apărării, inclusiv prin luarea în considerare a modificării mandatului Băncii Europene de Investiții, instituția de creditare a UE, pentru a-i permite să sprijine industria europeană de apărare.
Țările UE au aprobat luni un acord de creștere a sprijinului UE pentru forțele armate ucrainene cu 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) - pe fondul avertismentelor că forțele Kievului au nevoie de mai multe resurse pentru a ține piept unei armate rusești mai mari, în timp ce un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari al SUA pentru Ucraina este blocat de Congres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...