Sonda chineză Chang'e-4, lansată la 8 decembrie 2018, a aselenizat la data de 3 ianuarie în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken din regiunea Polului Sud, pe faţa îndepărtată a Lunii. O zi pe Lună echivalează cu 14 zile pe Pământ, iar o noapte selenară are aceeaşi durată. Sonda Chang'e-4 intră în ''hibernare'' în timpul nopţii selenare din cauza lipsei energiei solare.
Instrumentele de la bordul sondei au funcţionat corespunzător în timpul celei de a cincea zi a robotului pe suprafaţa selenară. 6,6 GB de date ştiinţifice au fost trimise în total spre analizare la centrul misiunii. În luna martie, s-a anunţat că Yutu-2 - Iepurele de Jad 2 - a parcurs 163 de metri pe faţa nevăzută a Lunii şi ar trebui să funcţioneze mai mult de trei luni cât este durata de fiabilitate previzionată.
De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul.
Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968.
Robotul Yutu-2, cu o greutate de 135 de kilograme, este primul rover care străbate suprafaţa îndepărtată a satelitului natural al Pământului şi totodată este cel mai uşor vehicul de acest tip trimis pe Lună.
Oamenii de ştiinţă speră că Yutu-2 se va deplasa mai departe pe suprafaţa necunoscută de pe care va trimite mai multe imagini, va ''asculta'' poveştile înregistrate de rocile selenare străvechi şi va descoperi mai multe urme din istoria timpurie a Lunii şi a sistemului solar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...