La începutul lunii februarie, oficiali chinezi le-au spus oficialilor ruşi să nu invadeze Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, a relatat New York Times, citând oficiali ai administraţiei Biden şi un oficial european care a avut acces la un raport al serviciilor secrete.
New York Times a precizat că raportul serviciilor de informaţii a indicat că înalţii oficiali chinezi aveau un anumit nivel de cunoştinţe despre planurile sau intenţiile Rusiei de a invada Ucraina înainte ca Moscova să lanseze operaţiunea săptămâna trecută.
O sursă familiarizată cu această chestiune a confirmat pentru Reuters că Beijingul a făcut această solicitare, dar a refuzat să ofere detalii.
„Afirmaţiile menţionate în rapoartele relevante sunt speculaţii fără niciun fel de bază şi sunt menite să schimbe vina şi să defăimeze China”, a declarat Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington.
După săptămâni întregi de avertismente din partea liderilor occidentali, Rusia a declanşat o invazie pe trei linii în Ucraina, dinspre nord, est şi sud, la 24 februarie, la doar câteva zile după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.
Informaţiile privind schimbul dintre oficialii chinezi şi ruşi au fost colectate de un serviciu de informaţii occidental şi sunt considerate credibile de către oficialii care le analizează, citează Mediafax.
Chiar dacă premierul Ungar a avut, de-a lungul timpului, o relaţie privilegiată cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, iată că acesta se raliază la deciziile luate de către Uniunea Europeană. Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters joi.
Premierul ungar a afirmat în interviul acordat portalului de ştiri mandiner.hu că relaţiile Ungariei cu Rusia au fost unele "echilibrate şi corecte" până foarte de curând, însă războiul a creat o situaţie nouă.
"Condamnăm atacul rus, întrucât s-a pornit un război împotriva Ucrainei", a spus Orban, insistând că "părţile trebuie să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor".
"Întreaga Europă trebuie să lucreze pentru pace", a subliniat premierul ungar, menţionând că Ungaria nu se opune adoptării de sancţiuni împotriva Rusiei de către UE întrucât "unitatea blocului este esenţială în aceste momente".
El a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile cu Rusia şi în plan energetic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...