China aruncă la gunoi zeci de milioane de calculatoare occidentale
Autor: Oana Pavelescu | 06 mai 2022, 21:39
China nu mai vrea computere occidentale / Foto: PXhere
China nu mai vrea computere occidentale / Foto: PXhere
China a ordonat agențiilor guvernamentale centrale și corporațiilor susținute de stat să înlocuiască în termen de doi ani computerele personale care sunt mărci străine cu cele de fabricație autohtonă, marcând astfel unul dintre cele mai agresive eforturi de până acum ale Beijingului de a eradica tehnologiile străine cheie din cadrul celor mai sensibile organe ale sale.

După vacanța de o săptămână din luna mai, personalului i s-a cerut să predea PC-urile străine pentru alternative locale care funcționează cu software de operare dezvoltat în țară, au declarat surse pentru Bloomberg. Exercițiul, care a fost mandatat de autoritățile guvernamentale centrale, este posibil să înlocuiască în cele din urmă cel puțin 50 de milioane de PC-uri numai la nivelul guvernului central, au mai spus sursele citate.

Decizia avansează campania de un deceniu a Chinei de a înlocui tehnologia importată cu alternative locale, un efort de amploare pentru a-și reduce dependența de rivali geopolitici precum SUA pentru orice, de la semiconductori la servere și telefoane. Este posibil să afecteze direct vânzările HP Inc. și Dell Technologies Inc., cele mai mari mărci de PC-uri din țară, după ce campionul local Lenovo Group Ltd. Acțiunile HP și Dell au scăzut cu aproximativ 2,5% vineri dimineață la New York.   

Lenovo a șters pierderile pentru a urca până la 5% vineri la Hong Kong, în timp ce dezvoltatorul de software Kingsoft Corp. și-a recuperat și el declinul anterior pentru a câștiga până la 3,3%. Pe bursele din China continentală, Inspur Electronic Information Industry Co, un producător de servere, a câștigat 6%, în timp ce Dawning Information Industry Co. a urcat cu peste 4%. Inspur Software Co, o filială a grupului Inspur, și China National Software & Service Co. și-au depășit cu mult limitele zilnice de 10%.

Cercetătorii chinezi vor să scoată oxigen din piatră seacă extraterestră

Demersul de înlocuire a furnizorilor străini face parte dintr-un efort de lungă durată de a scăpa China de dependența sa de tehnologia americană - o vulnerabilitate expusă după ce sancțiunile împotriva unor companii precum Huawei Technologies Co. au lovit puternic firmele și întreprinderile locale. Această inițiativă s-a accelerat din 2021, când guvernul central chinez a împuternicit în mod discret o organizație secretă susținută de guvern să verifice și să aprobe furnizorii locali în domenii sensibile, de la cloud la semiconductori.

Cel mai recent proiect de înlocuire a PC-urilor reflectă, de asemenea, preocupările tot mai mari ale Beijingului în ceea ce privește securitatea informațiilor, precum și încrederea în hardware-ul autohton: cei mai mari producători de laptopuri și servere din lume includ astăzi Lenovo, Huawei și Inspur Ltd., în timp ce dezvoltatorii locali, cum ar fi Kingsoft și Standard Software, au făcut progrese rapide în domeniul software-ului de birou împotriva unor companii precum Microsoft Corp. și Adobe Inc.

Campania va fi extinsă ulterior și la guvernele provinciale și va respecta, de asemenea, termenul de doi ani, au mai declarat sursele. 

China a încurajat utilizarea produselor IT de producție proprie în agențiile guvernamentale de cel puțin un deceniu, excluzând în mod regulat anumite produse de pe listele oficiale de achiziții. Ca răspuns, giganți IT americani precum Hewlett Packard Enterprise Co. și Microsoft au înființat societăți mixte cu firme susținute de guvernul chinez, pentru a obține comenzi de la cele mai bogate companii de stat.

Anumite agenții, inclusiv mass-media și organismele de securitate cibernetică deținute de stat, pot continua să cumpere echipamente străine avansate în baza unor permise speciale, așa cum au făcut-o întotdeauna, a declarat una dintre persoane. Dar acest sistem de permise ar putea fi înăsprit în viitor, a spus persoana respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe