China ripostează: Exporturile agricole americane, în vizorul Beijingului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
SUA-China / FOTO: Freepik
SUA-China / FOTO: Freepik
China își îndreaptă atenția asupra exporturilor agricole americane în timp ce pregătește contramăsuri împotriva noilor tarife impuse de SUA, a relatat luni publicația de stat Global Times. Această mișcare escaladează conflictul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, citează Reuters.

China își îndreaptă atenția asupra exporturilor agricole americane în timp ce pregătește contramăsuri împotriva noilor tarife impuse de SUA, a relatat luni publicația de stat Global Times. Această mișcare escaladează conflictul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Președintele american Donald Trump a amenințat săptămâna trecută Beijingul cu un tarif suplimentar de 10%, care urmează să intre în vigoare marți, ridicând taxa cumulativă la 20%. Trump a acuzat China că nu face suficient pentru a opri fluxul de fentanil către SUA, acuzație pe care Beijingul a catalogat-o drept „șantaj”.

Potrivit Global Times, citând o sursă anonimă, China „studiază și formulează măsuri de răspuns” la această nouă rundă de tarife americane. „Contramăsurile vor include atât tarife, cât și măsuri non-tarifare, iar produsele agricole și alimentare din SUA vor fi cel mai probabil pe listă”, se arată în raport.

Ministerul Comerțului din China și Ambasada SUA la Beijing nu au oferit comentarii imediate.

 

SUA, vulnerabilă în fața loviturilor comerciale ale Chinei

 

Agricultura americană a fost de mult timp un punct sensibil în disputele comerciale cu Beijingul. Chiar și după impunerea unor tarife de până la 25% asupra produselor precum soia, carne de vită, porc, grâu și porumb începând din 2018, China a rămas cel mai mare cumpărător de produse agricole din SUA.

În 2024, China a importat produse agricole americane în valoare de 29,25 miliarde de dolari, o scădere de 14% față de anul precedent, continuând trendul descendent de 20% înregistrat în 2023.

Publicația Global Times, deținută de Partidul Comunist Chinez, a fost prima care a dezvăluit anul trecut reacția Beijingului la tarifele impuse de Uniunea Europeană asupra vehiculelor electrice chinezești.

Măsurile anunțate de Trump lasă Chinei mai puțin de o săptămână pentru a decide asupra unei riposte sau pentru a încerca o înțelegere. Noile tarife coincid și cu începerea sesiunii anuale a Parlamentului Chinez, eveniment politic de marcă în care Beijingul își conturează prioritățile economice pentru 2025.

 

Tarifele lui Trump, o strategie riscantă

 

Analiștii consideră că Beijingul încă speră la un armistițiu comercial, însă lipsa negocierilor directe între cele două părți reduce șansele unei reconcilieri.

„Un război comercial între China și SUA nu este inevitabil, dar decizia lui Trump de a impune tarife acum este una proastă”, a declarat Wang Dong, director executiv al Institutului pentru Cooperare Globală și Înțelegere de la Universitatea Peking.

„Trump și consilierii săi cred că astfel pun presiune pe China, însă această strategie se va întoarce împotriva lor, iar Beijingul va răspunde puternic.”

În primul mandat al lui Trump, schimburile de lovituri tarifare au declanșat un război comercial total, afectând piețele financiare și încetinind creșterea economică globală.

De această dată, China a reacționat rapid la primele tarife impuse de SUA pe 4 februarie, care au vizat importurile de fentanil. Ca represalii, Beijingul a introdus măsuri împotriva unor companii americane, inclusiv Google și proprietarul brandului Calvin Klein, și a impus tarife pe importurile de cărbune, petrol și automobile din SUA.

Ministerul Comerțului chinez a declarat vineri că dorește reluarea negocierilor cât mai curând posibil, avertizând că lipsa unui acord ar putea declanșa represalii suplimentare.

Între timp, conducerea Partidului Comunist s-a reunit pentru a discuta măsuri de protecție a economiei chineze împotriva oricăror „șocuri externe”. Această întâlnire a avut loc la scurt timp după ce Casa Albă a inclus China pe lista „adversarilor externi” în cadrul unui memorandum privind investițiile strategice americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel