China, decizie surpriză pentru stimularea economiei

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Economie chineză, confruntată cu mai multe provocări
Economie chineză, confruntată cu mai multe provocări
Banca centrală a Chinei a redus luni mai multe dintre ratele dobânzilor cheie pentru a susține o economie care luptă cu restricțiile anti-Covid și o criză imobiliară, după indicatorii dezamăgitori din iulie.

A doua mare economie a lumii și-a revenit în iunie, după ce numeroase dintre restricțiile sanitare impuse au fost ridicate, în special în Shanghai, capitala economică a țării, care a fost izolată timp de două luni în primăvară.

Dar această redresare rămâne fragilă și depinde de aceeași politică "Zero Covid", care apasă asupra economiei prin blocaje și închideri neașteptate de întreprinderi.

Pentru a susține activitatea, banca centrală a redus luni, în mod neașteptat, ratele de refinanțare bancară (Repo). Rata la șapte zile a fost stabilită la 2% (anterior 2,10%), în timp ce rata la un an a fost coborâtă la 2,75% (de la 2,85%).

Scopul este de a crește lichiditatea pentru bănci și, în cele din urmă, de a le determina să acorde mai multe credite pentru a sprijini activitatea. "Totuși, nu este sigur că acest lucru va fi suficient" pentru economie, a declarat analistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

"Pierdere de viteză"

Vânzările cu amănuntul și producția industrială din China au încetinit în mod neașteptat în luna iulie, deoarece creșterea numărului de infectăți cu virusul SARS-COV-2 și criza imobiliară care persistă au cântărit greu asupra activității, potrivit cifrelor oficiale publicate luni.

Principalul indicator al cheltuielilor gospodăriilor, vânzările cu amănuntul, a crescut cu 2,7%, în procent anual, față de 3,1% în iunie, a anunțat Oficiul Național de Statistică. Analiștii se așteptau la o accelerare (+5%), grație unei redresări a activității în țară, puternic penalizată în primăvară de izolarea Shanghaiului.

La rândul său, producția industrială a crescut cu 3,8% pe parcursul anului, dar acest ritm este mai mic decât cel din iunie (+3,9%) și decât previziunile analiștilor (+4,6%).

Acești indicatori "dezamăgitori" reflectă o "pierdere de viteză" în redresarea post-pandemică, a declarat Ken Cheung, analist al băncii japoneze Mizuho. Mai ales că țara se confruntă în ultimele săptămâni cu o revenire epidemică, limitată în ceea ce privește numărul de cazuri, dar care afectează numeroase provincii.

Turismul în dificultate

Zeci de mii de turiști sunt carantinați pe insula tropicală Hainan (sud), o destinație populară în China în această perioadă a anului. Cazuri pozitive de Covid-19 au fost înregistrate și în Tibet (vest) și Xinjiang (nord-vest), două regiuni foarte dependente de turism pentru economia locală.

Aceste reveniri epidemice se adaugă la dificultățile care grevează deja asupra economiei chineze: un consum slab, revenirea lentă la viață a unor sectoare dinamice, inclusiv cel tehnologic, incertitudini legate de evoluția situației din Ucraina, dar și criza imobiliară.

La rândul lor, investițiile în capital fix au continuat să scadă în iulie (până la 5,7%). Aceasta este a cincea lună consecutivă de încetinire și un alt semn că perspectivele economice rămân sumbre. Rata șomajului a scăzut ușor în iulie la 5,4% (de la 5,5% în iunie). Dar a crescut brusc în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, ajungând la 19,9% (de la 19,3% în iunie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă
Bursa de Valori București

pixel