China, decizie surpriză pentru stimularea economiei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Economie chineză, confruntată cu mai multe provocări
Economie chineză, confruntată cu mai multe provocări
Banca centrală a Chinei a redus luni mai multe dintre ratele dobânzilor cheie pentru a susține o economie care luptă cu restricțiile anti-Covid și o criză imobiliară, după indicatorii dezamăgitori din iulie.

A doua mare economie a lumii și-a revenit în iunie, după ce numeroase dintre restricțiile sanitare impuse au fost ridicate, în special în Shanghai, capitala economică a țării, care a fost izolată timp de două luni în primăvară.

Dar această redresare rămâne fragilă și depinde de aceeași politică "Zero Covid", care apasă asupra economiei prin blocaje și închideri neașteptate de întreprinderi.

Pentru a susține activitatea, banca centrală a redus luni, în mod neașteptat, ratele de refinanțare bancară (Repo). Rata la șapte zile a fost stabilită la 2% (anterior 2,10%), în timp ce rata la un an a fost coborâtă la 2,75% (de la 2,85%).

Scopul este de a crește lichiditatea pentru bănci și, în cele din urmă, de a le determina să acorde mai multe credite pentru a sprijini activitatea. "Totuși, nu este sigur că acest lucru va fi suficient" pentru economie, a declarat analistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

"Pierdere de viteză"

Vânzările cu amănuntul și producția industrială din China au încetinit în mod neașteptat în luna iulie, deoarece creșterea numărului de infectăți cu virusul SARS-COV-2 și criza imobiliară care persistă au cântărit greu asupra activității, potrivit cifrelor oficiale publicate luni.

Principalul indicator al cheltuielilor gospodăriilor, vânzările cu amănuntul, a crescut cu 2,7%, în procent anual, față de 3,1% în iunie, a anunțat Oficiul Național de Statistică. Analiștii se așteptau la o accelerare (+5%), grație unei redresări a activității în țară, puternic penalizată în primăvară de izolarea Shanghaiului.

La rândul său, producția industrială a crescut cu 3,8% pe parcursul anului, dar acest ritm este mai mic decât cel din iunie (+3,9%) și decât previziunile analiștilor (+4,6%).

Acești indicatori "dezamăgitori" reflectă o "pierdere de viteză" în redresarea post-pandemică, a declarat Ken Cheung, analist al băncii japoneze Mizuho. Mai ales că țara se confruntă în ultimele săptămâni cu o revenire epidemică, limitată în ceea ce privește numărul de cazuri, dar care afectează numeroase provincii.

Turismul în dificultate

Zeci de mii de turiști sunt carantinați pe insula tropicală Hainan (sud), o destinație populară în China în această perioadă a anului. Cazuri pozitive de Covid-19 au fost înregistrate și în Tibet (vest) și Xinjiang (nord-vest), două regiuni foarte dependente de turism pentru economia locală.

Aceste reveniri epidemice se adaugă la dificultățile care grevează deja asupra economiei chineze: un consum slab, revenirea lentă la viață a unor sectoare dinamice, inclusiv cel tehnologic, incertitudini legate de evoluția situației din Ucraina, dar și criza imobiliară.

La rândul lor, investițiile în capital fix au continuat să scadă în iulie (până la 5,7%). Aceasta este a cincea lună consecutivă de încetinire și un alt semn că perspectivele economice rămân sumbre. Rata șomajului a scăzut ușor în iulie la 5,4% (de la 5,5% în iunie). Dar a crescut brusc în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, ajungând la 19,9% (de la 19,3% în iunie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel