China face planuri de redresare: Economia își revine, dar încă scârțâie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce măsuri preconizează autoritățile de la Beijing
Ce măsuri preconizează autoritățile de la Beijing
În primele trei luni ale anului, economia Chinei a crescut mai repede decât se anticipa, dar nu suficient pentru a feri această evoluție de eventualele efecte negative ale încetinirii globale.

China elaborează planuri de stimulare a redresării și consolidare a consumului, a anunțat purtătorul de cuvânt al structurii de stat care se ocupă de planificare, Meng Wei, dând de înțeles că autoritățile sunt îngrijorate de cererea slabă, în ciuda unei reveniri puternice a vânzărilor cu amănuntul.

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC) s-a angajat să promoveze o redresare durabilă a consumului.

"Lucrăm, în prezent, la documente privind redresarea și expansiunea consumului, concentrându-ne în principal pe domenii cheie precum stabilizarea consumului de bunuri cu valoare ridicată, îmbunătățirea consumului de servicii și extinderea consumului rural", a declarat Meng.

În cadrul unei conferințe de presă, Meng a menționat, de asemenea, stabilizarea consumului de automobile ca fiind o "mare parte" a susținerii consumului, prin promovarea vehiculelor cu energie nouă în zonele rurale.

Deși datele oficiale arată că vânzările cu amănuntul au crescut într-un ritm mai rapid în martie față de luna precedentă, factorii de decizie politică rămân îngrijorați de faptul că lipsa cererii adaugă incertitudine creșterii economice.

"Mediul internațional rămâne complex și schimbător, constrângerile legate de cererea internă insuficientă sunt evidente, iar baza pentru redresarea economică nu este solidă", a declarat marți Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului de statistică.

Citește și China își revine: Creșterea economică a depășit așteptările analiștilor

Datele statistice anunțate de autoritățile de la Beijing vor avea, cu siguranță, impact asupra evoluției piețelor materiilor prime.

Creșterea economică a Chinei a accelerat puternic în primele trei luni din 2023 (+4,5% în ritm anual), datorită reluării activității la nivelul întregii țări ca urmare a ridicării restricțiilor sanitare anti-Covid. Aceste măsuri draconice, care au paralizat numeroase sectoare economice și care au presupus carantinare obligatorie a unor orașe întregi, izolări repetate, teste PCR și limitare a călătoriilor, au luat sfârșit în decembrie.

De la introducerea lor în 2020, aceste restricții au reprezentat o lovitură majoră pentru economia Chinei, dar și pentru cea mondială, din cauza incertitudinilor pe care au creat-o și a inconveniențelor provocate în viața de zi cu zi a chinezilor și a întreprinderilor.

Din momentul ridicării lor, activitatea a reușit să se relanseze în primul trimestru, în pofida unui "mediu internațional dificil și complex", a anunțat Biroul Național de Statistică (BNS). Analiștii intervievați de AFP se așteptau la o revenire mai moderată (3,8%)..... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel