China face planuri de redresare: Economia își revine, dar încă scârțâie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce măsuri preconizează autoritățile de la Beijing
Ce măsuri preconizează autoritățile de la Beijing
În primele trei luni ale anului, economia Chinei a crescut mai repede decât se anticipa, dar nu suficient pentru a feri această evoluție de eventualele efecte negative ale încetinirii globale.

China elaborează planuri de stimulare a redresării și consolidare a consumului, a anunțat purtătorul de cuvânt al structurii de stat care se ocupă de planificare, Meng Wei, dând de înțeles că autoritățile sunt îngrijorate de cererea slabă, în ciuda unei reveniri puternice a vânzărilor cu amănuntul.

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC) s-a angajat să promoveze o redresare durabilă a consumului.

"Lucrăm, în prezent, la documente privind redresarea și expansiunea consumului, concentrându-ne în principal pe domenii cheie precum stabilizarea consumului de bunuri cu valoare ridicată, îmbunătățirea consumului de servicii și extinderea consumului rural", a declarat Meng.

În cadrul unei conferințe de presă, Meng a menționat, de asemenea, stabilizarea consumului de automobile ca fiind o "mare parte" a susținerii consumului, prin promovarea vehiculelor cu energie nouă în zonele rurale.

Deși datele oficiale arată că vânzările cu amănuntul au crescut într-un ritm mai rapid în martie față de luna precedentă, factorii de decizie politică rămân îngrijorați de faptul că lipsa cererii adaugă incertitudine creșterii economice.

"Mediul internațional rămâne complex și schimbător, constrângerile legate de cererea internă insuficientă sunt evidente, iar baza pentru redresarea economică nu este solidă", a declarat marți Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului de statistică.

Citește și China își revine: Creșterea economică a depășit așteptările analiștilor

Datele statistice anunțate de autoritățile de la Beijing vor avea, cu siguranță, impact asupra evoluției piețelor materiilor prime.

Creșterea economică a Chinei a accelerat puternic în primele trei luni din 2023 (+4,5% în ritm anual), datorită reluării activității la nivelul întregii țări ca urmare a ridicării restricțiilor sanitare anti-Covid. Aceste măsuri draconice, care au paralizat numeroase sectoare economice și care au presupus carantinare obligatorie a unor orașe întregi, izolări repetate, teste PCR și limitare a călătoriilor, au luat sfârșit în decembrie.

De la introducerea lor în 2020, aceste restricții au reprezentat o lovitură majoră pentru economia Chinei, dar și pentru cea mondială, din cauza incertitudinilor pe care au creat-o și a inconveniențelor provocate în viața de zi cu zi a chinezilor și a întreprinderilor.

Din momentul ridicării lor, activitatea a reușit să se relanseze în primul trimestru, în pofida unui "mediu internațional dificil și complex", a anunțat Biroul Național de Statistică (BNS). Analiștii intervievați de AFP se așteptau la o revenire mai moderată (3,8%)..... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...


pixel