China și-a etalat forța militară. Armele teribile ale Beijingului VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parada militară, un adevărat spectacol, a durat 70 de minute
Parada militară, un adevărat spectacol, a durat 70 de minute
Rachete distructive, bombardiere, drone ultrarapide sau ”invizibile”: China a dezvăluit marți, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de regim comunist, noul său armament, care vine să demonstreze avansul tehnologic realizat în ultimii ani în domeniul apărării.

Parada militară din 1 octombrie a ilustrat modernizarea forțelor militare dorită de președintele Xi Jinping, care vrea o armată de ”clasă mondială” până în 2049 - pentru centenarul republicii. ”Noile arme nucleare sunt dovada progresului considerabil înregistrat de China”, a comentat Adam Ni, specialist militar la Universitatea Macquarie din Sidney. ”Sunt mai mobile, mai rezistente, mai fiabile, mai precise și dotate cu tehnologie de vârf”, a continuat expertul, subliniind că ”forța de descurajare nucleară a Chinei câștigă în credibilitate în fața Statelor Unite”.

Cele două țări sunt la cuțite în Marea Chinei de Sud, unde își dispută puterea de influență și sunt angajate, începând din 2018, într-un război comercial cu final incert. În acest context, Beijing a făcut mutarea următoare, prezentând pentru prima dată vedeta rachetelor sale balistice intercontinentale: uriașa DF-41.

Cu o rază de acțiune de 14.000 de kilometri, ceea ce-i permite să atingă orice punct din Statele Unite, racheta poate fi încărcată cu mai multe focoase nucleare - de la trei la 10. Deși măsoară circa 20 de metri, DF-41 este mobilă și poate fi ascunsă oriunde pe teritoriul țării, spre deosebire de generațiile anterioare de rachete balistice nucleare, care trebuie lansate din silozuri fixe.

Citește și China și-a făcut o nouă jucărie de război. Ceva unic

China a prezentat, de asemenea, o nouă versiune a bombardierului strategic H6-N, reputat pentru capacitatea de a transporta arme atomice mult mai departe de teritoriul chinez decât varianta precedentă. Nu a lipsit nici racheta balistică apă-sol JL-2. Lansat de la bordul submarinelor, proiectilul poate ajunge în Alaska și în vestul Statelor Unite.

În ceea ce privește armele convenționale, China a dezvăluit noua rachetă de croaziereă supernică, DF-100, destinată neutralizării portavioanelor. Alt punct culminant al paradei a fost racheta DF-17, care, odată ajungă la altitudinea necesară, poate lansa ”un planor hipersonic”: o armă care poate evolua cu aproximativ 7000 de kilometri pe oră. Cu armele sale convenționale, armata chineză poate descuraja SUA să intervină în Taiwan sau în Marea Chinei de Sud”, a apreciat Adam Ni.

Armata chineză a arătat, totodată, două drone. WZ-8, cu viteză supersonică și care poate strânge informații despre portavioane înainte de a lansa o rachetă balistică antinavă. Și GJ-11, o mare dronă stealth sub formă de aripă delta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...


pixel