Vai de noi! Adrian Negrescu: FMI devine singura noastră salvare
Analistul financiar Adrian...
În opinia celor doi experți, regiunea Asia-Pacific se află în pragul unui deceniu decisiv. Chiar și acum aici se confruntă modelele american și chinez al ordinii mondiale. Deocamdată, pericolul unui război nu pare iminent, dar peste câțiva ani, situația din zonă își va pune amprenta asupra caracterului relațiilor internaționale, afectând inclusiv Europa.
Va pierde America hegemonia în Asia de Est, iar China va deveni noua putere care va rescrie ordinea mondială sau Statele Unite vor reușit să-și păstreze poziția dominantă? Nimeni nu știe. Seismele economice antrenate de pandemia de coronavirus pot restrânge posibilitățile SUA, accelerând procesul de pierdere a influenței lor. În același timp însă, nu se poate afirma cu certitudine că președintele chinez, Xi Jinping, va ieși ”învingător” din actuala criză, subliniază autorii articolului.
Nu trebuie uitate ambițiile. Ambelor părți. În cazul SUA este vorba, în ultimă instanță, de orgoliu, în cazul Chinei este vorba de dorința de dominare, de afirmare, teama de a pierde poziția de putere a lumii care poate face regulile în lume. Pandemia a împins pe un plan secund interesul opiniei publice mondiale pentru ceea ce se întâmplă între SUA și China. Dar atacuri lansate în ultimele săptămâni de Washington la adresa Beijingului, acuzat că a permis răspândirea noului coronavirus pretutindeni pe planetă, că a ascuns adevărul, că vrea să fure tehnologiile folosite în SUA pentru obținerea unui vaccin împotriva covid-19 nu fac decât să escaladeze starea de tensiune.
Citește și China și SUA, pregătite să distrugă economia lumii! Cine spune asta
Este adevărat, 2020 este în SUA an alectoral și politicienii folosesc tema pandemiei, plasând China în centrul atenției, pentru a acapara atenția alegătorilor, așa cum au procedat cu pericolul rus în 2016. Dar la Beijing declarațiile americanilor nu au tentă electorală, ci sună amenințător. Ce trebuie să facă Europa în acest context? Trebuie să renunțe la ideea că ideea unui război între două mai puteri nucleare a rămas ireversibil în trecut. ”Un război întâmplător” este doar una dintre variante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
Codul fiscal a trecut prin...
U.S. Air Force a confirmat...
Guvernul României urmează să...
Începând de astăzi, USB-C...
Banca Centrală Europeană ar putea să aştepte o perioadă...
Tesla valorează acum aproape cât toți ceilalți...
Prăbușirea Novo Nordisk a...
Cu doar câteva zile înainte de...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, i-a cerut vineri...
Contractul urmează să fie...
Grupaj de ştiri.
De la 1 ianuarie 2025, la...
Leul s-a depreciat, vineri, în...
Bursa de Valori Bucureşti a început în creştere şedinţa...
PPC Energie, parte a Grupului...
Imagini neclare ale unor noi...
Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul...
Indicii principali de pe Wall...
Grupaj de ştiri.
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...