China impune condiții pentru reluarea negocierile comerciale cu SUA

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
SUA vs. China / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Este o listă întreagă de pretenții, potrivit agenției Bloomberg, ce citează surse familiarizate cu modul de gândire a autorităților de la Beijing. 

Concret, China dorește în primul rând ca administrația președintelui Donald Trump să facă o serie de pași concreți înainte de a accepta reluarea discuțiilor comerciale, inclusiv să arate mai mult respect renunțând sau măcar limitând afirmațiile jignitoare ale membrilor administrației de la Casa Albă.

Condiții-cheie

Printre celelalte condiții se numără o poziție mai coerentă din partea SUA și disponibilitatea de a aborda preocupările Chinei legate de sancțiunile americane și de Taiwan, a mai spus sursa Bloomberg, care a nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea. 

Beijingul dorește de asemenea ca SUA să desemneze un responsabil care să răspundă de negocieri, care să aibă sprijinul președintelui Trump și să poată pregăti un acord optim spre a fi semnat de Trump și de liderul chinez Xi Jinping cu ocazia unei viitoare întâlniri.

Viitorul economiei globale atârnă de firul negocierilor

Soarta economiei globale și a piețelor financiare depinde în mare măsură de capacitatea SUA și Chinei de a evita un război comercial prelungit. De la preluarea mandatului, Trump a impus tarife vamale de până la 145% pe majoritatea bunurilor chinezești, determinând Beijingul să riposteze, ceea ce amenință cu dispariția relațiilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Imediat, yuanul offshore s-a apreciat cu 0,2% în raport cu dolarul, iar dolarul australian — considerat o monedă proxy pentru China — a crescut cu 0,5%. Contractele futures pe indicele S&P 500 au redus pierderile, după ce anterior înregistraseră un declin de până la 1,6%.

Profitând de sentimentul de revoltă generat de valul de tarife impuse de SUA, Xi Jinping a considerat că poate ignora apelurile repetate ale lui Trump pentru o convorbire telefonică. Marți, președintele american a cerut din nou Chinei să îl contacteze pentru a demara negocieri menite să soluționeze conflictul comercial.

Negocierile SUA-China, în impas

Nu este clar ce anume ar putea duce la un progres real în reluarea negocierilor. Deși ambele părți au transmis că sunt deschise discuțiilor, Trump pare hotărât să-l sune imediat pe Xi, în timp ce China dorește ca orice convorbire între cei doi lideri să ducă la un rezultat concret.

Chiar și dacă cele două părți ar ajunge la o înțelegere privind modul de derulare a viitoarelor discuții, rămând întrebări fundamentale legate de forma pe care ar putea-o lua un eventual acord. Cererea exactă a lui Trump rămâne neclară, iar nivelul tarifelor impuse Chinei ar trebui să rămână ridicat pentru ca liderul american să-și atingă obiectivul: echilibrarea balanței comerciale și atragerea producătorilor înapoi în SUA.

Un drum dificil 

Deși atât China, cât și SUA ar dori, probabil, reducerea tarifelor sub presiunea internă, negocierile sunt „puțin probabil să ducă la o dezescaladare semnificativă”, a declarat Michelle Lam, economist pentru China la Societe Generale SA.

„Cerințele Chinei sunt ceva mai clare: respect, coerență și un interlocutor concret”, a spus ea. „Așadar, mingea este acum în terenul SUA: pot sau nu să răspundă acestor solicitări? Dar asta rămâne dificil — mai ales dacă scopul este să limiteze ascensiunea Chinei.”

Condiția esențială: respectul

Se pare că cea mai importantă precondiție pentru orice discuție este ca oficialii chinezi să fie siguri că vor fi tratați cu respect. Chiar dacă președintele Trump a adoptat un ton relativ moderat în declarațiile publice despre Xi, alți membri ai administrației sale au fost mult mai agresivi, ceea ce-i lasă pe oficialii din Beijing în nesiguranță cu privire la adevărata poziție a SUA.

Indiferent de situația din primul mandat, oficialii chinezi cred că acum Trump controlează complet administrația americană. Astfel, când oficiali americani fac declarații critice la adresa Chinei și Trump nu le respinge public, Beijingul consideră că el aprobă tacit acele opinii.

Comentariile lui JD Vance au stârnit nemulțumire

Deși sursa nu a identificat comentarii specifice, China și-a exprimat recent nemulțumirea față de afirmațiile vicepreședintelui JD Vance, care a făcut referire la „țăranii chinezi”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, a numit comentariile „ignorante și lipsite de respect”, într-un răspuns rar și direct la adresa unui lider american de rang înalt.

Pe lângă dorința unui mesaj coerent din partea administrației americane, Beiningul vrea să știe dacă Washingtonul este pregătit să abordeze unele dintre preocupările majore ale Chinei, unde s-a împământănit părerea că SUA au adoptat politici menite să limiteze și să suprime modernizarea Chinei.

Războiul tehnologic: restricții și sancțiuni

În ultimii ani, SUA au înăsprit controalele la export către China, pentru a împiedica Beijingul să obțină cipuri de ultimă generație și alte tehnologii avansate. Luni, administrația Trump a interzis companiei Nvidia să vândă cipul său H20 în China, escaladând astfel conflictul tehnologic cu Beijingul.

China dorește, de asemenea, ca SUA să trateze cu seriozitate preocupările sale legate de securitatea națională, în special în privința Taiwanului. Beijingul consideră insula autoguvernată ca parte a teritoriului său și a promis că va lua măsuri — inclusiv militare, dacă va fi necesar — pentru a-și apăra această poziție. China nu va întreprinde acțiuni provocatoare în legătură cu Taiwanul, a spus sursa, dar va răspunde dacă va fi provocată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel