China, în fața unei probleme IMPOSIBIL de rezolvat. Pur și simplu nu poate
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce-i oprește pe chinezi să facă acest lucru
Ce-i oprește pe chinezi să facă acest lucru
China, actualul lider al pieței mondiale de smartphone-uri, se confruntă cu o problemă majoră: incapacitatea de a recicla dispozitivele abandonate de consumatori.

1,8 miliarde. Acesta este numărul de telefoane mobile deținute în China în 2021, potrivit unui raport al Asociației chineze a echipamentelor electronice pentru dezvoltarea tehnologiei (CAEETD). O cifră care va crește pe măsură ce milioane de chinezi își schimbă telefoanele cu modele mai noi, uneori în fiecare an. Ca urmare, modelele vechi sunt uitate prin sertare sau sunt aruncate.

"6 miliarde de dispozitive vor fi aruncate la gunoi până în 2025", a anunțat postul public de televiziune din China, CCTV. Având în vedere că o astfel de cifră este încă doar o predicție, ar trebui China să acționeze? La o primă vedere, lucrurile par destul de încurcate. Există în aceste telefoane multe materiale, precum aur, argint, cupru, platină, paladiu, dar și câteva metale rare, ce pot fi refolosite, astfel încât companiile sunt încurajate să recupereze aceste dispozitive. Mai ales că unele dintre respectivele materii prime sunt nu numai dificil de extras, ci și foarte disputate între diferiți giganți din domeniul tehnologiei.

Și de ce nu se reciclează aceste materii? Pentru simplul motiv că au fost create foarte puține astfel de sisteme de reciclare, procedeul în sine fiind costisitor, iar procesul de extragere și tratare a acestor metale rare este uneori mai puțin profitabil decât exploatarea de noi materiale. Cel mai recent plan cincinal al Chinei a inclus reciclarea și dezvoltarea unei economii circulare printre prioritățile sale până în 2025, în special pentru a combate emisiile de carbon.

Citește și China profită de orice oportunitate și cumpără gaze aproape pe degeaba

Mai multe companii chinezești s-au concentrat pe o alternativă: second-hand. Potrivit cotidianului South China Morning Post, companii precum AiHuiShou International și Beijing Zhuanzhuan Spirit Technology au profitat de pandemie pentru a-și spori profiturile cu câteva milioane de dolari. Rămâne de văzut dacă creșterea acestor companii va putea într-adevăr să amortizeze pierderile materiale și să declanșeze noi reflexe în rândul consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel