China intră într-o criză imobiliară tot mai mare. Cumpărătorii de locuințe refuză să mai plătească proiectele nefinalizate
Autor: Antonia Popescu | 16 iul 2022, 16:18
Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Se cere „încetarea tuturor activităților în aer liber”
Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Se cere „încetarea tuturor activităților în aer liber”
Criza imobiliară din China escaladează iar îngrijorările privind riscurile tot mai mari în sistemul bancar se înrăutățesc, potrivit CNN.

Cumpărătorii de locuințe disperați din zeci de orașe refuză să plătească creditele ipotecare pentru proiectele nefinalizate, potrivit relatărilor din presa de stat și a economiștilor din băncile internaționale.

În China, firmele de imobiliare pot vinde case înainte de a le finaliza iar clienții trebuie să înceapă rambursarea creditelor înainte să intre în posesia noilor proprietăți. Aceste fonduri sunt folosite pentru a finanța construcția de către dezvoltatori.

Boicotul plăților vine în contextul în care un număr în creștere de proiecte a fost întârziat sau oprit de o criză a numerarului ce a dus anul trecut la incapacitatea de plată a datoriilor a unor dezvoltatori uriași precum Evergrande iar alte câteva companii au căutat protecția creditorilor. Prețurile la case sunt în scădere, ceea ce înseamnă că cumpărătorii s-ar putea să fie blocați cu proprietăți ce valorează acum mai puțin decât atunci când le-au achiziționat.

Analiștii se tem că o încetare a plăților printre cumpărătorii de case ar putea duce la mai multe situații de incapacitate de plată printre dezvoltatori, punând și mai multă presiune pe băncile chineze într-o vreme în care a doua cea mai mare economie globală se chinuie să se redreseze dintr-o încetinire economică acută legată de Covid.

„Vânzările agreate de dinainte sunt cea mai comună modalitată de a vinde case în China, așa că miza este mare”, au spus analiștii Nomura într-un raport de analiză de joi.

Cel puțin șapte mari creditori, inclusiv Banca Industrială și Comercială a Chinei, Banca de Construcții a Chinei și Banca Agricolă a Chinei au transmis joi că ele consideră că riscurile pot fi gestionate, adăugând că monitorizează situația îndeaproape. Bloomberg a notat că autoritățile chineze au ținut discuții de urgență cu bănci.

Potrivit mai multor relatări din presa de stat și datelor adunate de firma de cercetare China Real Estate Information Corporation din Shanghai, cumpărători din 18 provincii și 47 de orașe au încetat să mai facă plăți de la sfârșitul lunii iunie.

Tianmu News, o publicație online deținută de stat, a transmis joi că cumpărătorii de case de la 100 sau mai multe proiecte neterminate au anunțat în comun că se vor opri din a-și plăti creditele ipotecare. Aceste proiecte sunt împrăștiate în centrul, sudul și estul Chinei. Alte relatări din presă estimează că 46.000 de cumpărători sunt implicați în doar 14 dintre acele proiecte.

„Numărul este în creștere”, relatează Tianmu, care citează statistici pe care le-a obținut de la unii cumpărători.

Analiștii Nomura estimează că dezvoltatorii au livrat doar în jur de 60% dintre locuințele pe care le-au promis între 2013 și 2020, în contextul în care datoriile ipotecare extraordinare ale Chinei au crescut cu 26,3 trilioane de yuani (3,9 trilioane de dolari) în aceeași perioadă.

Experții spun că problemele s-au acumulat de ceva vreme și că ar putea duce la neliniște financiară și socială.

Analiștii Citi spun că boicotul ar putea mări creditele neperformante de la băncile chineze cu 83 de miliarde de dolari și va provoca instabilitate socială într-o vreme în care țara deja se chinuie cu tot mai multe proteste din cauza deteriorării „sănătății” băncilor mici, rurale.

Un economist de la ANZ, Betty Wang, crede că dimensiunea problemei este mult mai mare. Ea estimează că datorii ipotecare de 223 de miliarde de dolari sau 4% din totalul datoriilor ipotecare excepționale ale băncii ar putea fi afectate de această mișcare.

Prețurile la locuințele noi din 70 de orașe au scăzut pentru a noua lună consecutiv în mai, potrivit celor mai recente date de la Biroul Național de Statistică. Vânzările de proprietăți au încetinit și ele, având în vedere că cumpărătorii se retrag de pe piață, fiind îngrijorați de siguranța locurilor de muncă și a veniturilor.

Problemele din sectorul imobiliar chinez au început în 2020, când Beijingul a început să interzică creditele obținute ușor de către companiile imobiliare, ceea ce a dus la o criză financiară pentru marii dezvoltatori.

Un dezvoltator imobiliar, disperat de încetinirea vânzărilor, a decis chiar să vină cu o nouă promoţie pentru atragerea cumpărătorilor, oferindu-se să accepte ca avans pentru locuințe grâu sau usturoi.

Sectorul imobiliar reprezintă până la 30% din PIB-ul Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe