Potrivit sursei citate, până la sfârșitul anului 2022 Beijingul va deține 69% producția de porumb, 60% din cea de orez, 51% de grâu, 30% de soia, iar stocurile nu vor face decât să crească. În opinia experților, rezervele de alimente ale Chinei au sporit cu 20% în ultimul deceniu. De asemenea, aceștia notează că achizițiile suplimentare de cereale de către China ar putea antrena o reducere a ofertei globale.
Importurile de soia, porumb și grâu ale Chinei au crescut de 2-12 ori în ultimii cinci ani, datorită achizițiilor puternice din SUA, Brazilia și alte țări furnizoare. Importurile de carne de vită, carne de porc, produse lactate și fructe au crescut de două până la cinci ori.
Autorul articolului din Nikkei Assia amintește că, la nivel mondial, prețurile la alimente au afișat în ultimele luni o tendință constantă de creștere. Indicele prețurilor la alimente, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, a fost cu aproximativ 30% mai mare în noiembrie față de perioada similară din 2020.
"Achizițiile Chinei reprezintă unul dintre motivele creșterii prețurilor", a declarat Akio Shibata, președintele Institutului de Cercetare a Resurselor Naturale din Tokyo. Potrivit experților, Beijingul se protejează astfel împotriva unui război comercial, a unei recolte nereușite, a continuării unei pandemii de coronavirus sau a unei crize energetice.
Citește și China distruge câmpul magnetic al Pământului. Explicații
Citește și China rămâne fără apă. Vestea este una dezastruoasă
De menționat, în context faptul că, în opinia miliardarului american Elon Musk, economia Chinei ar putea să o depășească de două-trei ori pe cea a Statelor Unite. Vorbind la o conferință online organizată, la începutul lunii decembrie, de cotidianul The Wall Street Journal, omul de afaceri a afirmat că situția este de așa natură încât economia Chinei are mai șanse să o depășească pe cea americană.
"Statele Unite au fost cea mai mare economie globală de când se știe", a spus Musk, subliind că lumea este în plină schimbare, ceea ce înseamnă că, la un moment dat, multe nu vor mai fi la fel. "Cred că ne îndreptăm spre o lume interesantă și diversificată. Sper să nu uităm că suntem cu toții oameni", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...