China este "extrem de îngrijorată" de daunele provocate civililor din Ucraina, i-a transmis ministrul de externe Wang Yi omologului său ucrainean în cadrul unei convorbiri telefonice, în cel mai recent indiciu al dorinței Beijingului de a împiedica continuarea escaladării războiului.
Wang a declarat că a doua economie a lumii "deplânge, de asemenea, izbucnirea conflictului dintre Ucraina și Rusia", potrivit unei declarații postate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe chinez. Comentariile au fost publicate după o convorbire telefonică între Wang și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, cel mai înalt schimb de replici de la lansarea invaziei de joi de către Vladimir Putin.
Wang a recunoscut, de asemenea, că conflictul a fost un "război", mai degrabă decât o "operațiune militară specială", așa cum a fost descrisă de Rusia. Kuleba a declarat că Ucraina este dispusă să consolideze comunicarea cu China și că așteaptă cu nerăbdare "medierea Chinei pentru realizarea încetării focului", potrivit comunicatului.
"Acesta este un eveniment foarte important și semnalează atenția foarte mare pe care guvernul chinez o acordă crizei ucrainene", a declarat Henry Wang Huiyao, fondator al grupului de cercetare politică Center for China & Globalization din Beijing. "Dacă atât Ucraina, cât și Rusia vor invita China să fie mediator, atunci probabil că China se va alătura".
Este așteptat un mesaj din partea lui Xi Jinping
Războiul testează angajamentul președintelui chinez Xi Jinping de luna trecută de a avea o relație "fără limite" cu Putin, în timp ce SUA și aliații săi acumulează sancțiuni și presează Beijingul să ia atitudine împotriva agresiunii militare, scrie Bloomberg. În ultimele zile, Xi l-a îndemnat pe Putin să continue negocierile, iar ambasadorul Chinei la Națiunile Unite s-a abținut, în loc să se opună, de la o rezoluție a Consiliului de Securitate care condamnă atacul.
Citește și: China schimbă discursul. Cere protejarea ucrainenilor. Mesaj trimis lui Lavrov
Convorbirea dintre Wang Yi și Kuleba a avut loc în momentul în care convoaie de vehicule militare rusești s-au abătut asupra capitalei ucrainene Kiev și a altor orașe importante, provocând avertismente că Moscova ar putea declanșa un bombardament în masă asupra centrelor de populație.
Cu toate acestea, China s-a abținut să ceară public încetarea focului sau să descrie războiul ca fiind o "invazie" și, prin urmare, o încălcare a suveranității garantate de ONU pe care Beijingul jură frecvent să o susțină. China nu a criticat Rusia și continuă să își susțină preocupările în materie de securitate și să acuze SUA pentru precipitarea crizei.
China se mândrește cu legături economice profunde cu Ucraina, iar Wang Yi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța cetățenilor chinezi de acolo, estimată la 6.000 de persoane la momentul începerii invaziei. Sprijinul Beijingului este văzut ca fiind esențial pentru eforturile Moscovei de a rezista sancțiunilor internaționale, care îi taie dacă de la porțiuni uriașe din comerțul, finanțele și călătoriile mondiale.
Aproximativ 2.500 de cetățeni chinezi au fost relocați din Ucraina până miercuri la prânz, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Beijing. El a evitat o întrebare dacă Xi va vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, spunând doar că legăturile de comunicare ale Beijingului cu Kievul sunt deschise.
În timpul convorbirii, Wang Yi a declarat că țara sa susține întotdeauna respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și a cerut Ucrainei și Rusiei să "găsească o soluție la această problemă prin negocieri", potrivit comunicatului. China susține toate eforturile internaționale constructive care conduc la "soluționarea politică", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...