China NU mai este motorul cererii globale de petrol
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Politicile angajate de Guvernul de la Beijing își spun cuvântul
Politicile angajate de Guvernul de la Beijing își spun cuvântul
Ambiția regimului de la Beijing de a stăvili total pandemia de coronavirus se dovește mai costisitoare decât au anticipat analiștii occidentali. Greu de spus dacă specialiștii chinezi au anticipat concesințele acestei politici cunoscută drept  COVID-19 care, suprapusă peste alți factori geopolitici, au un rezultat deloc încurajator.

Cert este că, pe acest fundal, China a pierdut statutul de motor al cererii globale, ceea ce a amplificat îngrijorările legate de cerere pe piața petrolieră, au anunțat analiștii de la Commerzbank, într-o notă destinată principalilor clienți. Autoritățile vamale au raportat importuri chineze de țiței de 8,8 milioane de barili pe zi în iulie, cu 9,5% sub nivelul înregistrat anual. Rezultatul este dezamăgitor, având în vedere scăderea bruscă a prețurilor din iulie și noile cote de import emise pentru rafinăriile independente, a adăugat Commerzbank.

Este puțin probabil ca rafinăriile chineze să importe cantități mai mari, deoarece în unele orașe mari au fost reimpuse blocaje locale, iar unele rafinării se confruntă cu marje tot mai mici, deoarece nu pot trece la țițeiul ieftin din Rusia. Între timp, exporturile de carburanți au scăzut din cauza cotelor de export mult reduse, potrivit băncii.

Cu excepția cazului în care cererea se redresează sau sunt permise mai multe exporturi de combustibil, este puțin probabil ca rafinăriile chineze să dorească să importe mai mult țiței, a precizat Commerzbank. În acest scenariu, importurile chineze de țiței ar urma să scadă pentru al doilea an consecutiv, ceea ce ar duce la cel mai mic volum anual de importuri din 2018, a precizat banca.

OPEC revizuiește prognozele

Între timp, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și-a redus joi prognoza de creștere a cererii mondiale de țiței în 2022, pe fondul așteptărilor privind revenirea la restricțiile Covid-19 și a continuării tensiunilor geopolitice.

În raportul său lunar, Opec a declarat că și-a redus prognoza de creștere a cererii la 3,1 milioane de barili pe zi în 2022, față de o prognoză anterioară de 3,4 milioane de barili pe zi. Cartelul spune că perspectivele rămân sănătoase, cu o cerere totală estimată la aproximativ 100 de milioane de barili pe zi în acest an.

Opec și-a majorat estimarea privind cererea pentru prima jumătate a anului 2022, dar și-a redus estimarea pentru a doua jumătate. Opec a lăsat neschimbată și prognoza privind creșterea cererii globale de petrol în 2023, la 2,7 milioane de barili pe zi, pentru o cerere totală de 102,7 milioane de barili pe zi.

Prețul petrolului, în urcare ușoară

Între timp, prețul țițeiului a urcat pe fondul creșterii riscului de piață, în condițiile în care semnele de încetinire a inflației și un dolar american mai slab au stimulat trendul ascendent, a explicat banca australiană ANZ. Ritmul inflației a fost mai lent decât s-a anticipat, în Statele Unite, ceea ce a redus așteptările investitorilor cu privire la viitoarele majorări de dobândă și a atenuat îngrijorările legate de o creștere economică mai slabă, a precizat banca.

În plus, au apărut semne de îmbunătățire a cererii, deoarece Administrația americană pentru informații în domeniul energiei a raportat o îmbunătățire a cererii de benzină din SUA, stocurile scăzând cu aproximativ 5 milioane de barili săptămâna trecută, ceea ce a contribuit la creșterea ofertei de benzină cu 582.000 b/d, până la 9,1 milioane b/d.

Acest lucru a fost compensat de o creștere bruscă a stocurilor de țiței din SUA la 5,5 milioane de barili, determinată de o creștere a producției interne la un maxim al ultimilor doi ani, de 12 milioane de b/d, notează ANZ Bank.

Citește și Prețul petrolului, în creștere. Investitorii și-au adus aminte în ce lume trăim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel