Se anunță o iarnă grea, ceea ce pentru Europa înseamnă risc energetic
Potrivit Bloomberg, analiza...
Acești clienți ezită să finalizeze achizițiile deoarece, odată ce se va stabili un plafon de preț, ar putea fi în măsură să obțină livrări mai ieftine, au declarat traderii pentru Bloomberg. În prezent, mai multe încărcături de țiței rusesc ESPO rămân fără cumpărători.
Se așteaptă ca plafonarea prețurilor să coincidă cu următoarea rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene, care va interzice importurile de țiței rusesc pe cale maritimă în Europa, precum și serviciile aferente către clienții din întreaga lume.
Plafonarea este menită să mențină fluxul de țiței rusesc pe piețele globale și să prevină o creștere bruscă a prețurilor, comprimând totodată finanțele Moscovei și capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, oficialii ruși au declarat că nu vor vinde petrol națiunilor care implementează planul.
De când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie, China și India au apărut ca mari cumpărători de țiței rusesc, în timp ce SUA și alte națiuni occidentale s-au oprit în a face afaceri cu Moscova. Cumpărătorii din Europa de Nord au redus deja importurile de petrol rusesc cu 90%.
Între timp, cele mai mari rafinării de petrol din China au contactat Beijingul pentru a cere ajutor în vederea menținerii importurilor rusești după intrarea în vigoare a mai multor sancțiuni, invocând îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a se descurca cu plățile și asigurările necesare pentru a continua să facă afaceri cu Moscova, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.
Citește și:
Comisia europeană vrea plafonarea gazelor la 275 euro pe Megawatt
Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv, informează AFP.
Liderii statelor membre au căzut de acord, la finele lunii octombrie, asupra unei foi de drum pentru a limita creşterea explozivă a preţurilor la energie. Liderii au cerut în special Executivului comunitar să pregătească un mecanism "temporar" pentru plafonarea preţului gazelor, în pofida reticenţelor exprimate de unele state membre, în special Germania, care se tem că plafonarea va perturba aprovizionarea cu gaze a statelor europene.
"Mecanismul de corectare a pieţei" prezentat marţi de Comisie va fi examinat joi de miniştrii europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles, însă potrivit unui diplomat european, nu se aşteaptă să fie aprobat la acest moment, în condiţiile în care anumite state membre cer un studiu de impact detaliat.
Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.
Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.
Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Potrivit Bloomberg, analiza...
Companiile au majorat din nou prețul la pompă.
Copiii în vârstă de până la 16...
Această măsură vine în...
Pieţele financiare şi-ar putea...
Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...