România pe buza prăpastiei. Adrian Negrescu: ”Este ca bomboana pe coliva economică”
Invitat la interviurile DCNews,...
Intervievat de postul de televiziune CNBC, Magnus a avertizat că, foarte curând, a doua cea mai mare economie a lumii, după cea a Statelor Unite, se va confrunta cu provocări financiare uriașe. „Cred că piața imobiliară a Chinei a ajuns, cu adevărat, într-un punct critic”, a spus el.
Piața imobiliară chineză s-a trezit într-o situație dificilă din cauza unui dezvoltator problematic: încă din 2022, Evergrande urmează să răscumpere 7,4 miliarde de dolari în obligațiuni. Anul acesta, compania a înregistrat deja câteva întârzieri la plata datoriilor, suspendând, din acest motiv, tranzacționarea acțiunilor sale la bursă. Dezvoltatorul a fost la un pas de intrare în incapacitate de plată: datoria totală a ajuns la 305 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 2% din PIB-ul Chinei.
Iar asta nu este singura problemă. Pentru că, potrivit publicației britanice The Times, criza energetică din China ar putea duce la o penurie globală de bunuri din cauza perturbării lanțurilor globale de aprovizionare. În plus, restricțiile impuse de Beijing la consumul de energie electrică din cauza penuriei de cărbune au oblicat zeci de mii de întreprinderi fie să-și reducă programul de lucru, fie să-și suspende de tot activitatea.
Citește și Este semn al CRIZEI! Fondatorul PayPal, despre evoluția BITCOIN
Efectul acestor măsuri va fi de amploare mondială, pentru că, pe fondul reducerii ofertei, prețurile la bunuri de largă întrebuințare vor exploda, pur și simplu. După cum a remarcat John Mulely, de la compania de recrutare Robert Walters, cu sediul în Hong Kong, pe fondul dificultăților întâmpinate de industria chineziă, producția de mărfuri de mare căutare „durează de două ori mai mult” decât de obicei.
Potrivit analiștilor băncii olandeze ING, întreruperile aprovizionării din China ar putea continua în cea mai mare parte a anului 2022. Totodată, după cum subliniază specialiștii companiei britanice Entertainer, creșterea prețurilor la produse poate ajunge la 10-12%.
Potrivit ziarului Zhongxing Jingwei, principalul motiv al penuriei de cărbune a fost creșterea prețului acestuia și înăsprirea standardelor naționale de mediu, precum și întreruperile importurilor. Pe fondul acestor evenimente, importurile de cărbune în China au crescut în septembrie cu 76% în termeni anuali și s-au ridicat la 32,88 milioane de tone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Invitat la interviurile DCNews,...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...