China președintelui Xi Jinping. Cele șase provocări ale momentului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Xi Jinping a fost reales
Xi Jinping a fost reales
Președintele chinez dorește să obțină un al treilea mandat la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, care se deschide duminică la Beijing. De când se află la cârma țării, în urmă cu zece ani, China s-a schimbat: o reorientare a ideologiei, o concentrare a puterii și infiltrare a politicului în economie.

Xi Jinping se pregătește să își consolideze poziția de cel mai puternic lider din China de la Mao Zedong încoace. În cadrul celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, el urmează să fie reales pentru un al treilea mandat de cinci ani. Va fi stăpân peste armată și peste țară. .

1. Președinte a tot și a toate

Realegerea lui Xi Jinping este, practic, o certitudine. Totuși, întrebarea care se pune este ce se va întâmpla după 2027: la 69 de ani, Xi Jinping și-a oferit potențial o președinție pe viață de când a depășit limita de două mandate, în 2018.

Acest congres consacră, de asemenea, puterea liderului chinez. Secretar general al Partidului, președinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) și președinte al Republicii Populare Chineze, liderul chinez este adesea numit "un președintele a tot și a toate". În zece ani, a făcut ordine în partid, și-a consolidat puterea și a lansat o reorientare politică și ideologică în toate domeniile societății civile.

2. O nouă echipă pentru a transforma China într-o "mare țară socialistă modernă”

Xi Jinping va rosti duminică un discurs, în care va face bilanțul ultimilor cinci ani și va prezenta principalele orientări ale Partidului pentru următorii cinci ani și după aceea. El și-ar putea dezvălui intențiile în legătură cu numeroase subiecte: politica "Covid zero", criza imobiliară, încetinirea economică, tensiunile cu Statele Unite și Taiwan...

La sfârșitul lucrărilor Congresului care va dura o săptămână se va afla și cine va face parte din noua echipă de conducere, menită să-l ajute pe Xi Jinping să-și atingă obiectivul, adică de a transforma China într-o "mare țară socialistă modernă" până în 2049, anul centenarului Republicii Populare.

Partidul s-a angajat, de asemenea, să dubleze dimensiunea economiei naționale până în 2035, ceea ce presupune o creștere anuală a PIB-ului cu peste 4% în următorii ani. Un obiectiv ambițios.

3. Un Congres în plină încetinire economică a Chinei

Încetinirea economică a Chinei, care a început în urmă cu un deceniu, prinde viteză.  Deși Congresul Partidului Comunist nu este locul potrivit pentru anunțuri majore de politică economică, comunitatea de afaceri va fi atentă la cel mai mic indiciu din partea lui Xi Jinping, atât de mare este incertitudinea privind traiectoria pe care se va înscrie a doua economie a lumii.

Politica "Zero Covid", prăbușirea sectorului imobiliar, tensiunile cu Taiwanul, războiul tehnologic cu Statele Unite, îmbătrânirea populației, inegalitățile record în materie de bogăție... motivele încetinirii economiei chineze sunt numeroase. Pentru prima dată în ultimii treizeci de ani, creșterea economică a Chinei va scădea sub cea a restului Asiei. Acesta este punctul vulnerabil al politicii lui Xi Jinping.

Dificultățile din sectorul imobiliar reprezintă o lovitură grea pentru economia chineză, având în vedere că acest sector, cu tot ce presupune el, de la contrucții, management și așa mai departe, asigură aproape o treime din PIB-ul țării. În încercarea de a limita pagubele, Beijingul a relaxat condițiile de finanțare și a încurajat autoritățile locale să sprijine piața. Fără prea mult succes până acum.

4. Reușite  majore în anumite industrii

Cu toate acestea, Beijingul se poate lăuda cu câteva succese majore în industrii extrem de strategice, cum ar fi aviația, exploatarea spațiului cosmic, energia nucleară și comerțul cibernetic... Semiconductorii, în schimb, rămân unul dintre punctele slabe ale Chinei, în condițiile în care politica americană lansată sub Donald Trump continuă să blocheze programul său de recuperare a decalajelor.

China devine, de asemenea, o putere majoră în domeniul auto. De la începutul anilor 2010, guvernul chinez a pus ochii pe baterii și a sprijinit concurența în acest sector. Astfel, după ce nu a reușit să facă o descoperire în domeniul mașinilor cu combustie internă, China este pe cale să reușească pariul cu mașinile electrice.

5. O economie sub papucul politicului

În acest context, "punctul de cotitură, care a fost luat în vara lui 2021, va fi confirmat la congres: politica prevalează asupra economiei, care se zbate acum", explică David Baverez, investitor din Hong Kong, într-un interviu acordat Les Echos.

Timp de un deceniu, în timp ce creșterea extraordinară a Chinei a fost însoțită de o creștere constantă a sectorului privat, Xi Jinping a făcut din întreprinderile de stat pilonul strategiei sale economice. În prezent, acestea reprezintă 12% din locurile de muncă și între 25% și 30% din PIB.

Președintele chinez a consolidat, de asemenea, controlul partidului asupra sectorului privat. Celulele PC s-au dezvoltat exponențial în ultimii ani și joacă un rol tot mai important în gestionarea și managementul resurselor umane. Companiile străine care operează în țară nu fac excepție.

6. Țara este în continuare în alertă sanitară

Pe măsură ce se apropie Congresul, autoritățile locale înăspresc restricțiile sanitare în toată țara. Beijingul s-a bunkerizat, iar populația locală este supusă testelor PCR. China, unde a apărut virusul SARS-CoV-2 care a provocat criza de sănătate, este ultima țară din lume care a rămas fidelă politicii sale de "zero Covidiu". Această strategie a avut un cost economic ridicat și a înrăutățit semnificativ climatul de afaceri.

Cu toate acestea, această politică a fost apărată cu ardoare de către mașina de propagandă a țării în perioada premergătoare Congresului, semn că nu trebuia anunțată nicio relaxare.

Citește și Cum își desfășoară China puternica flotă de pescuit în toate oceanele lumii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com

pixel