Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Consumul de energie electrică în anumite regiuni din China a fost raţionalizat, în condiţiile în care seceta prelungită continuă să limiteze producţia. Există totodată îngrijorări că seceta va afecta considerabil şi recoltele.
De luni de zile China este afectată de valuri de căldură care au provocat o secetă în jumătate din teritoriul său, acest lucru având un impact uriaş asupra recoltelor şi chiar asupra centrelor comerciale, care au fost obligate să îşi reducă consumul de electricitate, pentru că nu este suficientă apă în fluviul Yangtze, transmite Rador.
Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua treia consecutiv în iulie, cumpărătorii chinezi sporind importurile la preţuri mici şi reducând achiziţiile mai scumpe din ţări ca Angola şi Brazilia, transmite Reuters.
Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".
Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut.
Totuşi, livrările ruseşti în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.
China a importat 6,56 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită luna trecută, sau 1,54 milioane bpd, uşor sub nivelul din iulie 2021. Este cel mai redus nivel de petrol importat de China din Arabia Saudită în ultimii peste trei ani.
În primele şapte luni din 2022, importurile din Rusia au totalizat 48,45 milioane de tone, un avans anual de 4,4%, în timp ce Arabia Saudită a livrat Chinei 49,84 milioane tone, cu 1% mai puţin decât în urmă cu un an.
În iulie, importurile Chinei de ţiţei au scăzut cu 9,5% faţă de perioada similară din 2021, deoarece rafinăriile şi-au redus stocurile şi cererea internă de combustibil s-a redresat mai lent decât se estima. Importurile din Angola şi Brazilia au scăzut cu 27% şi, respectiv, cu 58%.
Responsabilii politici, legiuitorii și lipsa de investiții în sectorul petrolului și gazelor naturale sunt de vină pentru creșterea prețurilor la energie, nu Opec, a declarat pentru Reuters noul secretar general al Organizației Țărilor Exportatoare de Țiței, Haitham Al Ghais.
Volumul redus al investițiilor, consecință directă a prăbușirii pieței petrolului pe durata pandemiei de COVID-19, a afectat semnificativ capacitatea de producție excedentară a OPEC și a limitat capacitatea acesteia de a reacționa rapid la alte perturbări ale aprovizionării.
Prețul țițeiului Brent s-a apropiat de un maxim istoric de 147 de dolari pe baril în martie anul curent, după ce trupele rusești au invadat în Ucraina, la 24 februarie, exacerbând îngrijorările legate de aprovizionarea pieței. Și, deși prețurile au scăzut de atunci, ele rămân la un nivel ridicat din punct de vedere istoric.
De ce există OPEC
"Nu dați vina pe OPEC, dați vina pe politicienii și legislatorii voștri, deoarece OPEC și țările producătoare au făcut întotdeauna presiuni pentru investiții în petrol (și gaze)", a declarat Haitham Al Ghais, care a preluat funcția la 1 august.
Investițiile în petrol și gaze au crescut cu 10% față de anul trecut, dar rămân mult sub nivelul din 2019, a anunțat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Secretarul general al OPEC a subliniat, de asemenea, lipsa de investiții în aval (rafinare și distribuție), adăugând că membrii cartelului au crescut capacitatea de rafinare pentru a compensa scăderile din Europa și SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...